ДАН СЈЕЋАЊА НА ДРУГУ ЛАКУ БРИГАДУ: МАЛИ ПО БРОЈНОСТИ, ВЕЛИКИ ПО ХРАБРОСТИ!

Поменом погинулим борцима, полагањем вијенаца на спомен обиљежје, обраћањем званичника и културно-умјетничким програмом данас је у Луци код Невесиња обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.
Сабораци су оживјели сјећања на вријеме од прије 31 године када је настала ова војна формација мала по бројности, али велика по храбрости њених припадника, по зони одговорности и значају за стварање Републике Српске.
Након свете литургије у Цркви Успења пресвете Богородице, код Спомен обиљежја на којем су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила свештеник Младен Чалија одржао је помен.
‒ Окупили смо се данас да се сјетимо људи који су поднијели велику жртву за отаџбину дајући свој живот да би ми данас живјели у слободи, миру и љубави ‒ истакао је Чалија.
Сњежан Глоговац је био најмлађи припадник Друге лаке пјешадијске бригаде. Ступио је у редове бригаде са 17 година и остао до краја рата дијелећи са саборцима сва искушења.
̶ Наши преци су много пострадали у претходним ратовима и знали смо да се морамо бранити и организовати ̶ рекао је Глоговац, додавши да се са поносом сјећа дана проведених са својом браћом.
Скупу сјећања сваке године присуствује Драго Глаговац из Чичева, тренутно настањен у Вишеграду. Каже да ово окупљање прате јаке емоције и сјећање на дане војевања по брдима између Невесиња и Коњица. Глоговац истиче му је Дејтон теже пао него сва ратишта и страдања, јер су Срби из Коњица остали без вјековних огњишта.
Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић указао је на судбину Срба из Коњица који су много пострадали у рату, да би Дејтонским споразумом њихова очекивања била изневјерена. Авдаловић је изразио поштовање према овим људима који су расути по читавом свијету истичући њихову вољу и снагу да сваке године дођу у Луку и одају пошту преминулим саборцима и сродницима.
Предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац рекао је да је ово дан сјећања на вријеме „када смо били одважни, поносни и одлучни да бранимо вјековна огњишта“. Истакао је улогу и ратног команданта мајора Бора Антеља који је, како је рекао, давао додатни мотив да истрајемо у очувању територије.
̶ Срећан сам што сам био дио генерације која је стварала Републику Српску, што се окупљамо у слободи и увијек тужан због великих жртава које смо поднијели на том путу ̶ нагласио је Шиповац.
Велике овације изазвало је преношење поздрава од мајора Бора Антеља и пуковника Душана Вукоја.
„Нека је вјечна слава и хвала палој браћи. Окупљајте се и чувајте успомене на нашу часну и јуначку борбу“, поручили су ратни команданти.
Вијенце и цвијеће код Спомен обиљежја су положили представници општинских борачких организација из Херцеговине, општине Невесиње, Трећег пјешадијског РС пука, Извиђачко-диверзантског вода, Удружења Коњичана РС, те удружења породица погинулих бораца и несталих цивила, дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, стрјешина Војске РС и војних и цивилних жртава рата.
У културно-умјетничком дијелу програма наступила је етно група „Свети Димитрије“ и гуслар Сњежан Глоговац.

   

Translate »