Дан Друге посавске бригаде

У Шамцу је 17.  маја обиљежено 27 година од оснивања Друге посавске бригаде Војске Републике Српске.  Тим поводом служен је парастос за погинуле борце ове бригаде, а потом су положени вијенци испред Централног споменика.

Поред делегација борачких организација Дервенте, Брчког, Пелагићева, Брода, Петрова, Приједора, Милошевца и Модриче, обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је истакао да је у Отаџбинаком рату одбрањена слобода и створени услови да српски народ живи на српском простору и одлучује сам о својој судбини.

– Неизмјерна је наша захвалност онима који су дали највише за стварање Републике, који су дали своје животе и своје кости уградили у темеље Републике Српске – рекао је у обраћању генерал Савчић.

Он је изразио захвалност и дивљење и свим борцима Републике Српске, међу којима и Друге посавске бригаде „која је овдје бранила жилу куцавицу Републике Српске и српског народа“.

Савчић је рекао да је Коридор био веза са матицом Србијом, из које је долазило све што је било неопходно за живот цивилног становништва, а да је Друга посавска дала велики допринос у његовој одбрани.

Вијенце су на Централни споменик, осим предсједника Савчића, положиле и делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука, представници Друге посавске бригаде, Општинске борачке организације Шамац, општине Шамац, те представници борачких организација Пелагићева, Модриче и Дервенте.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 448 бораца Друге посавске бригаде, 927 је рањено, три се воде као нестала, а кроз бригаду је од 1992. до 1995. године прошло више од 7.500 бораца који су бранили линију дугу 142 километра.   

Translate »