Борачка организација прославила крсну славу – Митровдан

Све градске и општинске борачке организације у Републици Српској обиљежиле осмог новембра крсну славу Борачке организације Републике Српске – Светог великомученика Димитрија – Митровдан. Служени су помени погинулим борцима, прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежјима. У славском дјелу свечаности ломљени су славски колачи, а за славском трпезом свечано прослављен Митровдан.

Успомене на погинуле борце никад не блиједе, а сјећање на њихову жртву мора вјечно живјети у нашем народу, нагласили су сви који су одали почаст погинулим борцима Војске Српске.

У Храму Христа Спаситеља у Бањој Луцу служен је парастос за 1.445 погинулих бораца са подручја главног града Републике Српске.

– Они нису заједно с нама, али су у нашим мислима. Ја увијек имам обичај рећи да је вријеме празновања вријеме кад се треба присјетити сабораца који су дали одлучујући допринос у ставарању Републике Српске – рекао је Горан Рогић, предсједник Борачке организације Бањалука.

Када је ријеч о положају бораца данас, сви су сагласни да је запошљавање најважније.

– Нисмо задовољни са положајем демобилисаних бораца, запошљавањем дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и дјеце демобилисаних бораца. Очекивали смо од ове државе много више – казао је Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Милош Лазовић, предсједник Регионалног одбора Борачке организације Старе Херцеговине истакао је да је Митровдан – дан сјећања на све оне који су уградили своје животе у темеље Републике Српксе.

Долазак у храмове и на гробља знак је да саборци неће заборавити погинуле другове – наглашено је на обиљежавањима крсне славе БОРС-а у Бијељини и Приједору.

– БОРС, који само у Бијељини броји 6.000 чланова, треба да буде репрезентативна организација која ће да представља породице бораца – истакао је Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина.

Предсједник Борачке организације Приједор, Зоран Предојевић нагласио је да сјећање на погинуле саборце једино може гарантовати опстанак Републике Српске.

Митровдан је обиљежен и у Модричи, Брчком, Лопарама и Требињу и свим осталим општинама и градовима Републике Српске.

Проблеми борачке популације свугдје су исти, а од републичких, градских и општинских власти очекују да много више ураде на запошљавању демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца.

   

Translate »