Борачка организација обиљежила Међународни дан несталих

Представници Борачке организације Републике Српске и Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а положили су 30. августа вијенце на Спомен-костурницу у Источном Сарајеву и одали помен несталим српским борцима и цивилима, поводом обиљежавања Међународног дана несталих лица.

Предсједник Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је овом приликом да су се окупили да одају почаст несталима, али и да још једном изразе незадовољство спорошћу рада институција и организација које треба да се баве трaжењем несталих лица.

„Убјеђен сам да хуманијег и пречег питања није било, сматрам да је по завршетку рата, у послијератном периоду, па све до данас, најхуманији приоритет требао да буде проналазак посмртних остатака свих лица за којима се и данас трага, јер би само на тај начин њихове породице имали макар неки мир“, нагласио је Лалић.

Констатујући да се у Спомен-костурници у Источном Сарајеву још увијек чува велики број посмртних остатака, Лалић је навео да му није јасно колико је времена потребно да се ти остаци идентификују и предају њиховим породицама.

Он је изразио сумњу да је ријеч о недостаку новца, те позвао све надлежне институције и организације да се одлучније почну бавити питањем проналаска и идентификације несталих.

„Некад мислим да смо подлегли лицемјерном понашању федералних органа који се баве овим питањем, да су наметнули нека своја мишљења и да смо остали ту, у запећку. Некад имам утисак да се наши људи боје људи у Федерацији БиХ, па да због тога не тражимо своје“, нагласио је Лалић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изразио је жаљење што је питање тражења несталих стављено у запећак, што је из године у годину, број пронађених, идентификованих и сахрањених миноран, што према његовом мишљењу показује нерад и опструкцију оних који раде у различитим институцијама.

„Ово није питање које може да ријеши локална заједница, ни град Источно Сарајево. Ми покушавамо да помогнемо организације које се баве овом тематиком, али ово је, ипак, државно и национално питање јер тражимо више од 1.600 наших сународника „, поручио је Лучић.

Лучић сматра Борачка и друге организације требају радикалније да се посвете овом проблему и да одговорне сваки дан подсјећају на њихову обавезу.

Међународни дан несталих лица обиљежава се 30. августа, а Борачка организација Републике Српске је ове године Дан несталих обиљежила пети пут са циљем да укаже на велики број лица за којима још увијек трага Република Српска, те на застој у процесу тражења несталих.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Република Српска трага за још 1.652 нестала лица, од којих су 1.013 цивили, 626 припадници Војске Републике Српске и 13 припадници МУП-а Српске.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић рекао је да постоји застој у тражењу несталих лица у БиХ, посебно српске националности, те да је очигледно да је намјера Федерације БиХ да се скривају информације.   

Translate »