БИВШИ ОКЛОПНИЦИ ПОНОСНИ НА РАТНИ ПУТ

Припадници Оклопног батаљона славне Невесињске бригаде окупили су се данас да одају почаст погинулим и умрлим саборцима и освјеже сјећања из протеклог отаџбинског рата.
Највећи дио јединице чинили су голобради младићи из Невесиња и Мостара који су у више наврата показали несвакидашње јунаштво. Нажалост, више од двадесет је том приликом изгубило живот.
Бивши „Оклопници“ присуствовали су светој литургији у Храму Вазнесења Господњег и помену погинулим саборцима. Свештеник Славко Лаловић подсјетио је на ријечи Христове да „ не постоји већа љубав од оне када своје животе положимо за ближње“, наглашавајући да су управо то урадили припадници ове јединице који су храбро стали на браник отаџбине, светиња и својих огњишта.
Након молитве у Саборном храму бивши саборци су положили цвијеће код Споменика слободе. Обишли су потом Спомен собу и одали почаст погинулим јунацима.
Данило Топаловић, редовни учесник окупљања „Оклопника“, каже да је поносан што је био члан ове јединице састављене од часних и храбрих људи .
–Били смо часна јединица позната по храбрости и јединству, али је најважније што нисмо осрамотили своје породице и свој народ и што што смо одбранили Херцеговину ̶ поручио је Топаловић.
Прва Митровданска битка која се одиграла тачно прије 30 година припадницима Оклопног батаљона остала је дубоко урезана у сјећању.
Топаловић се присјећа да су се одмах по испољеним офанзивним дејствима непријатеља упутили у рејон Врањевића гдје је и вођена најтежа битка.
–Дјеловало је да се више нећемо вратити, али смо уз помоћ Бога и Светог Димитрија зауставили нападе и продор непријатеља што је било пресудно за даљи развој офанзиве ̶ испричао је Топаловић. Нагласио је да су ратовали са неким чудним миром, без панике и увијек су се трудили да заштите младе борце који су на фронт стизали без имало страха.
Припадници Оклопног батаљона традиционално се окупљају уочи Митровдана, најупечатљивијег датума из протеклог рата, дана страдања, али и симбола велике побједе.

   

Translate »