Захвалност борцима и народу крњинског краја

У Ристића Гају у добојском мјесту Опсине 12. јуна је обиљежен почетак пробоја „Коридора живота“ који је изведен у јуну 1992. године и био једна од најзначајнијих акција у одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању је присутвововао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је захвалио борцима и народу крњинског краја за велики допринос стварању Републике Српске, истичући да се њихове жртве треба са поносом сјећати.

„Са поносом се сјећамо тог времена и извођења прве акције Војске Републике Срспке чији је циљ био спајање територије источног и западног дијела Српске, јер се 1992. године српски народ налазио у врло неповољном, не само политичком, већ и војном положају“, навео је Савчић.

Он је као значај успјешно реализоване акције „Коридор живота“ навео и снажан утицај на тадашњи морал, те подстрек српском народу и војсци да наставе борбу за слободу, територију, формирање власти и опстанак на тој територији.

Савчић сматра недопустивим да БОРС буде у статусном рангу са другим организацијама за које наводи да имају своју друштвену улогу, али не и ону историјску у стварању Републике Српске.

Он је истакао да је друштвено-економски положај борачке популације додатно угрожен кашњењем исплата припадајућих средства, те најавио да ће о том питању на наредној сједници Предсједништва и Скупштине Борачке организације бити донесени одговарајући закључци и ставови.

Први командант Оперативне групе Добој Миливоје Симић подсјетио је на 8. јуни 1992. године када су са Ристића Гаја кренуле јединице Крњинске бригаде, а из мјеста Липе јединице Вучијачке бригаде на коначан обрачун са непријатељем према Броду и ријеци Сави.

„Имали смо податке да су напријетељске снаге планирале да око 15. јуна из Славонског Брода крену ка Добоју, што је 8. јуна спријечено“, рекао је Симић.

tekst za sajtКод споменика са 445 имена погинулих српских бораца са подручја Крњина служен је парастос и положени су вијенци поводом 24 године од почетка акције „Коридор живота“ и оснивања Крњинске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Помену су присуствовали и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, градоначелник Добоја Обрен Петровић и друге званице.

Пробојем Коридора прекинута је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника МУП-а Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је 1.129 рањено.

   

Translate »