Уручена одликовања за 28 погинулих бораца из Сарајевско-романијске регије

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручио је 11. августа ове године у порти Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, код Сокоца, одликовања породицама 28 погинулих бораца Војске Републике Српске из Сарајевско-романијске регије које је предсједник Српске Милорад Додик одликовао „Медаљом заслуга за народ“.

Одликовања, која су постхумно додијељена поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске, на иницијативу Борачке организације Српске, уручена су породицама са Сокоца, из Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева и Пала.

Предсједник Савчић је на свечаности обиљежавања Дана манастира Светог Георгија нагласио да од Романије нема бољег, ни светијег мјеста за помињање погинулих српских бораца.

Он је подсјетио да Српска православна црква често истиче да нема веће жртве од оне коју човјек даје за слободу свог народа.

– Ми смо у протеклом рату били приморани да се боримо, да слободу и Републику Српску платимо огромним бројем живота. Додуше, неуопоредиво мање него што је то било кроз историју, али, ипак, огромним бројем живота – оцијенио је Савчић, обраћајући се окупљенима.

Савчић је изјавио да никада није рекао да су борци ствараоци Српске, али је, поновио да су војска и полиција најзаслужнији за стварање Републике.

– Зато морамо бити на првом мјесту када је у питању брига о борцима, поготово о породицама погинулих и ратним војним инвалидима, али и о око 20.000 наших незапослених демобилисаних бораца – рекао је предсједник БОРС-а.

Он је позвао све у Републици Српској да имају више поштовања према породицама погинулих.

– Не кажем да поштовања нема, али сам свједок да га нема увијек и нема га довољно – оцијенио је предсједник БОРС-а.

Зора Зековић је дошла из Београда, гдје сада живи, да у име породице прими „Медаљу заслуга за народ“ за брата Зорана Шућура, погинулог борца Војске Републике Српске на ратишту у Неџарићима.

– Много ми значи ово признање и требало би да га добије сваки борац који је преживио ратне страхоте. Хвала Борачкој организацији Српске, предсједнику Додику и свима који брину о породицама погинулих бораца, јер сви ми волимо нашу Републику Српску и живимо за њу – рекла је Зековићева.

   

Translate »