У Козарској Дубици обиљежена 22 годишњица одбране

У Козарској Дубици, код Спомен крста на обали ријеке Уне, 18. септембра обиљежена је 22 годишњица одбране овог мјеста од хрватске агресије, те служен парастос за 46 Дубичана страдалих 18. и 19. септембра 1995.  године у агресији хрватске војске на подручје општине.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Предсједништва Борачке организације Душко Милетић.

Са овог скупа истакнута је важност сјећања на те судбоносне догађаје, недужне цивиле и на борце који су положили животе у одбрани свог града и народа.

Предсједник Предсједиштва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић изјавио је да се на овај дан и у будућности мора обиљежавати сјећање на јуначки подвиг Војске Републике Српске, која се у Козарској Дубици, Костајници и Новом Граду супротставила агресији Хрватске.

“Након почетног успјеха хрватске војске, пружен је жестоко отпор и за веома кратко вријеме једнице хрваске војске  су доживјеле тежак пораз о којем се и данас у Хрватској мало пише и зна”, рекао је Милетић и додао да је циљ агрсије био потпуни прогон српског народа са ових подручја.

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић нагласио је да сви борци и грађани Козарске Дубице треба да буду поносни на ту битку, која у војничком смислу значи једнако као и пробој Коридора.

“Свети дан 18. септембар обиљежавамо сваке године јер је то, прије свега дан великог страдања нашег народа и бораца, али истовремено и дан велике војничке побједе и побједе нашег народа над агресором”, рекао је Ћибић.

Он је додао да се сјећање на 22 године од одбране подручја општине Козарска Дубица и западних граница Републике Српске обиљежава комеморативно, с тугом због свих погинулих и рањених суграђана.

“Треба да будемо и поносни на ту битку и да то доживљавамо и као велики дан побједе”, рекао је Ћибић.

Обиљежавања 22. годишњице одбране општине Козарска Дубица од хрватске агресије почело је служењем архијерејске литургије у Спомен храму “Света Петка”. У присуству општинских званичника, породица и пријатеља страдалих у агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године, литургију у помен свим погинулим служили су свештеници парохије дубичке и градишке.

Потом су бројне делегације међу којима и делегација Борачке организације Републике Срспке и општинске Борачке организације Козарска Дубица положиле вијенце код Спомен-крста на обали Уне.

У само два дана трајања хрватске агресије, 18. и 19. септембра 1995. године, у Козарској Дубици од дејства нападачке артиљерије и у непосредним борбама на подручју града погинуле су 46 жртве – 32 припадника Дубичке бригаде Војске Републике Српске, али и 14 цивила, који су се случајно затекли на путу уз ријеку Уну.

За злочине хрватске војске почињене током агресије на територију западнокрајишких општина РС до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године.

   

Translate »