У Дракулићу обиљежено 76 година од страдања српских цивила

Светом литургијом у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, 04. фебруара ове године, почело је обиљежавање 76 година од усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим селима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Након литургије, код Спомен-костурнице у Дракулићу служен је парастос за невино убијене српске жртве, након чега су положени вијенци, а кроз пригодна обраћања званичника упућено је подсјећање на стравичан злочин почињен над српским живљем овог краја.

Обиљежавању је у име Борачке организације Републике Српске присуствовао Горан Рогић, члан Предсједништва Борачке организације који положио вијенац на Споменик и поклонио се сjенама невиних српских жртава.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

   

Translate »