У Буквику код Брчког служен парастос страдалим Србима

У насељу Буквик код Брчког 14. септембра ове године служењем парастоса и давањем помена је обиљежена 26. годишњица од страдања 69 Срба овог мјеста. Страдале Србе убили су 14. и 15. септембра 1992. године њихове комшије, муслимани и Хрвати, припадници  тзв. Армије БиХ.

У свом злочиначком походу припадници тзв. Армије БиХ убили су укупно 69. мјештана Буквика, уништено је 1.197 срспких кућа, становништво Буквика затварано је у 22 логора, а систематски је протјерно више од четири хиљаде Срба.

Овогодишњем обиљежавању у Буквику присустовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

На жалост за ове злочине готово да нико није одговарао, а посебно увриједљиве су послиједње минималне казне изречене пред Судом БиХ за злочин у Буквику, као што је двогодишња казна изречена Менсуру Ђакићу и то по командној одговорности, док су неки злочинци и поред изјава муслиманских свједока да су починили злочин – ослобођени.

Предсједник Борачке организације генерал Савчић рекао је у свом обраћању да упућује поруку свима онима који се баве овим послом, дакле, правосудним органима, да то, или раде онако како Закон и Бог заповиједају или боље и часније, да се повуку јер су такве пресуде увреде правди и српским жртвама, а да је минимизовање злочина, уствари, поновљени злочин над овим становништвом и овим жртвама.

Током маја 2010. године борачка организација Брчко поднио је кривичну пријаву против одговорних за злочин над Буквичанима.

   

Translate »