Translate »
Свечано обиљежено 25 година Требињске бригаде : БОРС : http://borackars.org

This page was exported from БОРС [ http://borackars.org ]
Export date: Mon Feb 19 7:46:45 2018 / +0000 GMT

Свечано обиљежено 25 година Требињске бригадеПрисјећањем на погинуле борце, полагањем вијенаца на Централно спомен обиљежје, свечаним постројавањем и дефилеом, у Требињу је 12. јула обиљежен Дан Требињске бригаде Војске Републике Српске и 25 година од њеног оснивања.

Обиљежавању Дан Требињске бригаде присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Окупљени борци одали су минутом ћутања почаст погинулим саборцима те недавно преминулом команданту бригаде пуковнику Радославу Зупцу.

Ове године строј својих сабораца постројио је пуковник у пензији Славко Жарковић.

“Осјетио сам се 25 година млађи кад сам стао пред строј и командовао, тачно ме понијело срце и чини ми се да смо и даље респектабилна снага и да бисмо могли опет стати на браник наше отаџбине“, казао је пун емоција Жарковић.

Предсједник Градске борачке организације Требиње Перо Мишељић подсјетио је да је иза Требињске бригаде 1.676 часних ратних дана, са много тешких и сложених задатака и борби са неравноправним односом снага, посебно у периодима – од маја до октобра 1992, који је обиљежен врло интензивним борбама, те од августа до октобра 1995., када су вођене пресудне битке за одбрану Требиња.

– Кроз Требињску бригаду за вријеме отаџбинског рата прошло је преко 6.000 бораца. Нажалост, нису се сви вратили, нити данас сви једнако уживају у стеченом миру и слободи. У борбама своје животе је дало 258 најбољих синова нашег народа – рекао је Мишељић.

„Данас је 25 година откад смо сломили жестоку офанзиву на Град Требиње и данас кад то у миру славимо много је лијеп осјећај, али и жал за оним најбољим, најчеститијим  синовима који дадоше своје животе и уградише у темеље одбране Града Требиња”, рекао је члан Предсједништва Борачке организације и ратни пуковник у Требињској бригади Светозар Аћимовић.

Истакао је да је посебно то што је Требињска бригада запамћена као одбрамбена јединица која је часно и поштено бранила своју територију и стварала Републику Српску.

“Поносам сам на своје саборце јер рат је био толико дуг, а да нико од нас није ни осумњичен да смо нешто урадили у току овог рата што није у духу Женевске конвенције о ратовању“, рекао је Аћимовић.

Дан Требињске бригаде њеним припадницима честитао је и предсједник Борачке организације Миломир Савчић који је истакао да је рат завршен, али да борба за Републику Српску и даље траје.

– Улога бораца је у томе да будемо основни корективни фактор друштва, да захтјевамо да сви они који данас обављају одговорне дужности на које су изабрани раде у интересу Републике Српске и да на том послу покажу и докажу апсолутно јединство. Уколико то не ураде, наша обавеза је да их у томе коригујемо. Други наш задатак је да водимо рачуна о положају нашег чланства, наших бораца, наше организације. Борачка организација мора да буде јединствена. Брига о нашим саборцима се не води један дан, него читаве године – рекао је Савчић.

Он је додао је веома поносан су се борци данас окупили у оволиком броју, те да је ово још једна у низу мобилизација у којој се борци и припадници Требињске бригаде одазивају, овога пута ради дружења, али да је „несумњиво да ће увијек бити и у далеко већем броју уколико, не дај боже, буде затребало“.

Поводом 25. година Требињске бригаде, додијељене су повеље Граду Требињу, Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, те генералу Ратку Младићу коју је примио његов сродник и команданту Херцеговачког копруса Војске РС генералу Радовану Грубачу. Повеља је постхумно додијељена и команданту Требињске бригаде, преминулом генералу Богдану Ковачу.

Ручку који је овим поводом уприличен на тргу под требињским платанима, претходило је постојавање и  свечани дефиле бораца улицама Требиња.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије претходно је,  у цркви Светог цара Лазара, служио помен борцима јединице палим у Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су у спомен соби Требињске бригаде упаљене свијеће и положено цвијеће.

Организатор обиљежавање 25 година Требињске бригаде је Градске борачка организација Требиње.

 

 


Post date: 2017-07-17 14:25:57
Post date GMT: 2017-07-17 13:25:57
Post modified date: 2017-07-17 14:25:57
Post modified date GMT: 2017-07-17 13:25:57

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com