Служен парастос за погинуле студенте и раднике Универзитета у Бањој Луци

За 87 студената и радника Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ), који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни војници Војске Републике Српске, 6. новембра 2017. године служен је парастос и положени су вијенци.

Одавању помена страдалим студентима и радницима Универзитета присуствовао је и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић.

Вијенци су положени код спомен-плоче на платоу између Правног и Машинског факултета, а осим предсједника Милетића, положили су их проф. др Милан Матаруга, ректор УНИБЛ, проф. др Биљана Антуновић, проректорица за међународну сарадњу и проф. др Рајко Гњато, предсједник Управног одбора УНИБЛ, као изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, делегације Владе Републике Српске, Борачке организације града Бањалука, представници студента УНИБЛ и чланови породица погинулих.

У свом обраћању присутнима предсједник Милетић је подсјетио да ови млади људи нису били обични грађани, него високоумне особе чији је потенцијал тек требао да се докаже, особе које би допринијеле да се наше друштво и држава брже и успјешније развијају и да због тога њихову жртву треба још више цијенити и поштовани. Додао је да су многе јединице Војске Републике Српске биле, као и Студентска бригада, састављене од младих бораца, да је у појединим јединицама током рата просјек старости бораца био свега 19 или 20 година, али да су то најчешће биле и елитне јединице наше Војске.

Он је у свом обраћању подсјетио студенте да је њихова улога на очувању и јачању Републике Српске највећа.

– Нека вам страдање ваших вршњака који су студентске клупе замјенили ровом, дјевојачи струк – пушком, а породицу, научни успјех и дуг живот – херојским страдањем и славом, буде вјечна инспирација. Ако су они могли стати на браник Отаџбине и за њега положити живот, да бисте између осталог и ви данас живјели у миру и нашој Републици Српској, онда и ви можете бити вриједни студенти, успјешни научни радници и узорни грађани нашег друштва. То је највећа захвалност коју им можете дати и вратити, тако им на најбољи начин враћате дуг за жртву коју су дали, тако на најбољи начин у миру градите Републику Српску за коју су дали живот – казао је у свом обраћању Милетић.

Ректор Универзитета проф. др Милан Матаруга, у обраћању присутним подсјетио је да је прошло више од 20 година од када је 87 хероја дало живот за РС.

“На жалост многи од њих су отишли прије него су стигли да постану професори, инжењери, правници, економисти, доктори, и прије него су били у прилици да истражују, да напишу научне радове и пренесу знање другима. И још важније многи од њих су отишли прије него што су се оженили, удали, осјетили љепоту породичног живота кроз игру са дјецом и својим насљедницима“, истакао је ректор и навео да су били пуни живота, енергије, знања и омиљени међу колегама.

“Има сигруно лекција које наши студенти могу пропустити током свог студирања или само површно прелетјети преко њих, али ово градиво, ове лекције које нам је оставило ових 87 хероја, морају савладати. И не само студенти, већи и ми, њихови наставници, као и сви остали морамо непрестано обнављати ово градиво“, нагласио је ректор Матаруга.

Помен настрадалим обављен је у оквиру обиљежавања 42 године рада и развоја Универзитета.

   

Translate »