Скупштина БОРС-а: Неопходно српско јединство и посебан статус за БОРС

Борачка организација Републике Српске одржала је 22. јуна у Бијељини редовну годишњу Сједницу Скупштине, пету по реду у овом скупштинском сазиву.

На овогодишњој сједници Скупштине нашла су се бројна питања која се редовно разматрају на оваквим сједницама као што су Извјештај о раду за претходну и Програм рада за ову годину, али су разматрана и актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите.

Сједницом је руководио предсједник Скупштине БОРС-а генерал Миломир Савчић, док му је у раду помагало радно Предсједништво које су чинили Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, предсједник Одбора ратних војних инвалида БОРС-а Војин Гушић, замјеник предсједника Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а Небојша Лукић, те предсједник Борачке организације града Бијељине Миодраг Стевановић.

Скупштини су, осим делегата, присустовали и бројни гости те су њен рад увеличали министaр рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, помоћник министра Душко Милуновић као и савјетник министра генерал Милан Торбица, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, генерал Војске Републике Српске Винко Пандуревић, као и предсједник Удружења ветерана 63. падобранске бригаде Војске Србије пуковник Видоје Ковачевић.

Прије почетка Скупштине, градоначленик Бијељине Мићо Мићић примио је на радни састанак руководство БОРС-а, након чега су положени вијенци на Централно спомен обиљежје погинулим борцима Бијељине.

Вијенце на споменик су положиле делегације БОРС-а и Борачке организације Бијељина, делегација Града Бијељина и делегаџија министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Сама Сједница Скупштине почела је, како и доликује, минутом ћутње за све погинуле и умрле борце Републике Српске као и чланове Борачке организације Републике Српске.

Након усвајања Записиника са претходне сједнице, што је и била прва тачка дневног реда, разматран је Извјештај о раду Борачке организације за 2016. годину, који након краће расправе и допуна чланова Скупштине, усвојен уз два уздржана гласа. Уз Извјештај о раду усвојени су и Финансијски извјештај БОРС-а за 2016. годину, као и извјештај Надзорног одбора БОРС-а за 2016. годину.

Скупштина је разматрала Програм рада за 2017. годину који је, послије конструктивних допуна чланова Скупштине, такође усвојен.

У оквиру ове тачке дневног реда усвојено је и шест закључака чији је циљ да прецизирају које ће активности бити приоритет у раду БОРС-а у предстојећем периоду, те да дефинишу начин реализације ових активности.

Скупштина је у својим закључцима позвала све представнике јавног и политичког живота српског народа, на свим нивоима организовања да, по питањима која се тичу националних и државних интереса Републике Српске обезбиједе неопходно јединство, како би се очувале надлежности и положај Републике Српске.

Скупштина БОРС-а је истовремено осудила формирање свих нових организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата те затражила од ових организација да престану користити БОРС за своју промоцију, те нагласила да је циљ рада ових организација разбијања јединства БОРС-а као и умањење њене друштвене улоге.

Такође, Скупштина БОРС-а је донијела и закључак којим се инсистира да се оконча поступак додијеле посебног – издвојеног статуса Борачкој организацији Републике Српске у односу на друга удружења од јавног интереса. Скупштина је донијела закључак којим се тражи да БОРС овај статус добије до краја 2017. године, те је одлучено да, уколико се поступак додјеле издвојеног статуса БОРС-а не оконча до краја године, надлежни органи БОРС-а требају покренути иницијативу о сазивању Сабора српских бораца.

Скупштина БОРС-а је такође нагласила да инсистира на провођењу закључака Народне скупштине Републике Српске из априла 2015. године, којим се задужује Влада РС да обезбиједи средства за правну и финансијску помоћ лицима осумњиченим и осуђеним за наводно почињене ратне злочине.

Својим закључком Скупштина БОРС-а је затражила од Владе РС да измјени прописе у области ПИО-а и тиме омогући формирање Института пријевременог пензионисања за одређене борачке категорије, а истовремено је затражила да се лицима са признатим стажом у двоструком трајању, односно ратним стажом, уплате доприноси за ПИО.

Скупштина БОРС-а затражила је својим закључцима од Владе Републике Српске да до краја године донесе Уредбу о стамбеном збрињавању борачких категорија.

Закључак Скупштине којим се тражи да се законом дефинише посебан статус Борачкој организацији у односу на друге организације од посебног инетереса прокоментарисао је предсједник Савчић.

– Из тог статуса произилази и однос власти према самој организацији и поштовање наших резултата који су, свакако, од историјског значаја, стварање Републике Српске – казао је предсједник Миломир Савчић.

У наставку рада Скуштина је усвојила документа која прецизније и квалитетније регулишу рад Борачке организације. Тако је усвојен Пословник о раду Скупштине, Правилник Сабора српских бораца, Правилник о дисциплинској орговорности чланова БОРС-а. На сједници је такође донесен и Правилник о раду судова части Скупштине БОРС-а и скупштина општинских и градских борачких организација, а усвојен је и приједлог о формирању Савјета БОРС-а као савјетодавног органа предсједника Борачке организације у који би ушли истакнути стручњаци из области историје, традиције српског народа и других области.

На овогодишњој сједници извршена је верификација мандата за Стевић Вујадина из ОБО Братунац који је у Скупштини БОРС-а замјенио досадашњег представника ОБО Братунац Јована Николића.

Такође на Приједлог ОБО Пале, Скупштина је разријешила Јокић Милојку из Пала а за члана Скупштине именовала Павловић Верицу из Пала. Дужности је  разрјешен и Јеринић Никола из ОБО Теслић, а именован Симаковић Радомир такође из Теслића.

Скупштина је усвојила и приједлог ГБО Бања Лука да се чланства у Скупштини разријеши Тегелтија Јово из Бања Луке а умјесто њега именује Радуловић Гостимир из Бања Луке. Приједлог колективне чланице БО „Жељезнице РС“ био је да се дужности члана Скупштине разријеши Николић Божо из Добоја а именује Цвјетковић Боро из Добоја, те је Скупштина усвојила и овај приједлог.

Скупштина је усвојила и приједлог из изборне јединице 9 – Приједор да се за члана Одбора ППБ и ЗБ, умјесто досадашњег члана Мире Бурсаћ која је преминула, у Одбор именује Тања Дерикућа из ОБО Козарска Дубица. Усвојен је и приједлог из изборне јединице 7- ОБО Котор Варош да се Поповић Рајко из ОБО Кнежево именује за члана Одбора РВИ, умјесто досадашњег члана Цвишић Мише, који се разријешава ове дужности.

Скупштина је усвојила и приједлог да се у Статутарну комисију БОРС-а именује Жељко Мајсторовић из ГБО Бања Лука умјесто Дражана Перендије који је преминуо.

Скупштина је у послиједњој тачки дневног реда донијела Одлуку о престанку чланства у Скупштини БОРС-а колективног члана Отаџбинског савеза добровољаца из Пала, због престанка рада овог Савеза. Скупштина је донијела и Одлуку о провођењу ванредних избора у ОБО Дервента,у складу са чланом 47. Статута БОРС-а, због нарушавања статутарних одредби и поремећених односа у ОБО Дервента, те је именована Комисија која ће помоћи провођење избора у ОБО Дервента.

   

Translate »