Сједница Одбора ратних војних инвалида БОРС-а

У Броду је 24. јануара одржана Осма редована сједница Одбора ратних војних инвалида Борачке организације у овом сазиву Одбора.

Рад сједнице водио је предсједник Одбора Војин Гушић, а сједница је, како је и уобичајено започела минутом ћутње за погинуле и умрле борце Републике Српске.

Осим чланова Одбора сједници је присуствовао и начелник општине Брод Илија Јовичић са својим сарадницима, предсједник Предсједништва Борачке организације Душко Милетић, као и генерал Милан Торбица савјетник министра рада у борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

На дневном реду Одбора нашла су се бројна актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите.

Као велики актуелан проблем означен је Закон о оружју и муницији Републике Српске јер је крајње неповољан за сва лица у Републици Српској која посједују оружје јер су порези на посједовање оружја веома високи као и цијена љекарских прегледа неопходних за посједовање наоружања. Велики проблем је и трофејно оружје које посједују поједини борци јер су га добили за заслуге у стварању Републике а данас морају плаћати високе порезе на њега, или уколико то не могу, морају чак вратити то наоружање.

У расправи у којој су учествовали сви чланови Одбора донесен је закључак да се Одбор обрати надлежном институцијама Републике Српске са захтјевом да се поједноставе процедуре за посједовање наоружања као и да се умање накнаде које држави плаћају власници наоружања.

С обзиром да су послиједње вријеме учестала кашњења инвалиднина, да накнада за одликоване борце још није исплаћена, иако је требала бити исплаћена до Нове године, Одбор је расправљао и о овом питању.

Након расправе Одбор је одлучио да се писаним путем обрати Предсједници Владе Републике Српске са захтјевом да се поштују законом прописане обавезе и рокови за исплату инвалиднина.

Предсједник Одбора Војин Гушић је рекао да су проблем и стални удари на институције Републике Српске од стране представника бошњачког народа, те је Одбор јавно осудио ратнохушкачке изјаве које долазе из Федерације или од представника бошњачког народа.

Одбор је одлучио да се Влади Републике Српске поново упути захтјев за доношење нове Уредбе о стамбеном збрињавању ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, како би се процес стамбеног збрињавања поново покренуо, односно како би се омогућило стамбено збрињавање свих још увијек незбринутих инвалида и чланова породица погинулих бораца.

На сједници у Броду Одбор ратних војних инвалида је усвојио и Пословник о раду који је сада усаглашен са новим, недавно донесеним Статутом Борачке организације.

Такође, Одбор је усвојио информацију о реализованим пројектима у 2016. години, као што је пројекат „Борци за мале борце“ којим је пружена помоћ дјеци ратних војних инвалида са посебним потребама, као и пројекат остварен у сарадњи са Фондом за професиналну рехабилитацију и запошљавање инвалида кроз који су ратним војним инвалидима додјељени бесповратни пакети подршке за, прије свега, пољопривредну производњу.

Прије почетка сједнице чланови Одбора посјетили су Спомен собу и одали почаст погинулим борцима Брода, као и борцима из других општина који су положили животе приликом ослобађања Брода и чија се имена и слике такође налазе у Спомен соби.

По завршетку састанка делегација Борачке организације положила је вијенац на Централно спомен обиљежје погинулим борцима Брода.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

Translate »