Сједница Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а

У просторијама општинске Борачке организације Брод одржана је 24. јануара прва овогодишња сједница Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације, иначе седма по реду сједница Одбора у овом сазиву.

Сједницу је водио предсједник Одбора Зоран Видић, а као гости су јој присуствовали предсједник Скупштине БОРС-а Миломир Савчић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и Недељко Рушкић начелник одјељења опште управе општине Брод.

Одбор је на својој сједници расправљао о бројним питањима која се тичу породица погинулих бораца али и борачке популације у цјелини.

На самом почетку сједнице било је ријечи о повременом кашњењу у исплати породичних инвалиднина члановима породицама погинулих бораца као и кашњењу надокнаде за погинуле одликоване борце која је требала бити исплаћена до Нове године, али још увијек није исплаћена.

Одбор је замолио предсједника Борачке организације да се обрати предсједници Владе Републике Српске због свих кашњења у исплати надокнада за све борачке категорије, а посебно надокнаде за одликоване борце, те да тражи да се овај проблем отклони.

Расправљајући о надокнади за одликоване борце поменут је и проблем, односно према мишљењу чланова Одбора, пропуст који стоји у закону а који каже да право на надокнаду за постхумна одликовања имају само чланови породица погинулих бораца који примају породичну инвалиднину. Одбор је због тога одлучио да се обрати Законодавном одбору Народне скупштине Републике Српске са захтјевом да се измјени Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске те да се кроз измјене омогући да породице погинулих бораца добијају надокнаду за постхумна одликовања без обзира да ли су корисници породичних инвалиднина или не.

Као велики проблем означен је актуелни Закон о оружју и муницији Републике Српске. Наиме цјена љекарских прегледа за посједовање оружја су високе као и порези на посједовање оружја тако да чланови породица погинулих бораца због немогућности да плате трошкове често морају и вратити норужање које посједују а посебно је болно уколико враћају, односно предају МУП-у, оружје својих најмилијих настрадалих у Отаџбинском рату.

Због тога је Одбор донио закључак да се од Министартва унутрашњих послова тражи да оружје које су вратиле борачке категорије, посебно породице погинулих бораца, чува у МУП-у и не иде у продају све до измјене Закона о оружју и муницији која ће омогућити наведеним категоријама да поново дођу у посјед овог оружја. Такође је закључено да се од институција Републике Српске морају тражити измјене и допуне Закона о оружју и муницији како би Закон био уређен на праведнији начин за све становнике Републике, а посебно за борачке категорије.

У раду Одбора разматран је и Закон о порезу на непокретности јер је постојећи закон неправичан према породицама погинулих бораца због чињенице да породице погинулих бораца због страдања својих чланова у протеклом рату данас имају вишак стамбеног простора, те на овај стамбени простор морају плаћати порез. Одбор је донио закључак да се покрене иницијатива за измјене и допуне Закона о порезу на непокретности како би ова неправда била исправљана.

Одбор породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а је усвојио и нови Правилник о свом раду који је сада усаглашен са недавно усвојеним Статутом БОРС-а.

На сједници у Броду усвојен је и Програм рада за 2017. годину који подразумјева активно учешће Одбора у остваривању права породица погинулих бораца дефинисаних законима Републике Српске, што прије свега подразумјева запошљавање и стамбено збрињавање чланова породица погинулих бораца, као и стипендирање дјеце погинулих бораца. Одбор ће наставити рад и на додјели постхумних одликовања, активности на проналажењу погинулих и несталих бораца, одређивање приоритета изградње спомен обиљежја и сачињавања евиденције свих спомен обиљежја посвећених погинулим борцима, те обиљежавање значајних догађаја и датума везаних за протекли Одбрамбено-отаџбински рат.

Одбор је на својој сједници констатовао да процес бањске рехабилитације породица погинулих бораца и ратних војних инвалида има одређене мањкавости, те је усвојен закључак да се од Министартва здравља и социјалне заштите тражи да двије наведене категорије које на бањску рехабилтиацију одлазе преко Фонда здравства, имају предност при одласку у бање и да се овај процес убрза.

Такође, Одбор је свим општинским и градским борачким организацијама препоручио да се у свим општинама и градовима покрене процедура да се поједине постојеће улице преименују и да убудуће носе имена погинулих бораца.

Прије почетка сједнице чланови Одбора су обишли Спомен собу, а по завршетку сједнице су учествовали полагању вијенаца на Споменик погинулим борцима Брода.

   

Translate »