Сједница Одбора породица погинулих и заробљених бораца

Одбор породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске одржао је 18. априла у Котор Вароши своју десету сједицу у овом сазиву. На сједици су се разматрала актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите, посебно она која се која се односе на проблеме породица погинулих бораца. С обзиром да је ово била прва сједница Одбора породица погинулих и заробљених бораца у овој години, на њој су разматрани Извјештај о раду за прошлу годину и Програм рада за ову годину.

Након расправе у којој су чланови Одбора изнијели своје примједбе на Извештај о раду, те приједлоге за допуне Програма рада, прешло се на гласање о овим документима те су Извјештај о раду Одбора за 2017. годину, као и Програм рада за 2018. годину једногласно усвојени.

Одбор породица погинулих и заробљених бораца је закључио да је неопходно повећати инвалиднине за породице погинулих бораца Републике Српске и побољшати свеукупан положај бораца и њихових породица.

Предсједник Одбора Зоран Видић је подсјетио да се сваке године примјетно повећање основице за инвалиднине, али да би оне требале бити знатно веће, те да их је неопходно правилно расподијелити.

„То је приоритет у нашем раду, јер положај бораца и породица погинулих и заробљених бораца није на задовољавајућем нивоу“, истакао је Видић.

Он је додао да је неопходно да се донесе Уредба о стамбеном збрињавању којом би се у овој години покренуло збрињавање најугроженијих породица.

На Одбору је било ријечи и о Меморандуму о сарадњи БОРС-а и Владе Српске о чему је чланове Одбора упознао предсједник Борачке организације Миломир Савчић.  Наглашено је да се након усаглашавања одређених ствари очекује побољшање стања борачке популације у Републици Српској.

Видић је рекао да је на десетој редовној сједници Одбора у Котор Вароши било ријечи и о изградњи Централног спомен-обиљежја борцима Републике Српске у Бањалуци, за који је Влада Републике Српске израдила пројекат прије десет година.

Сједници је осим чланова Одбора присуствовао и предсједник БОРС-а Миломир Савчић, као и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, који је подсјетио да је општина учинила максимум напора да обезбиједи адекватан смјештај за све породице погинулих и заробљених бораца Републике Српске са подручја ове општине.

   

Translate »