Сјећања на жртве усташког злочина геноцида у Доњоj Градини

У Спомен-подручју Доња Градина обиљежен је 15. априла Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини.

Поред представника општинских борачких организација приједорске регије, обиљежавању је присуствовао и предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Зоран Видић.

Централна манифестација обиљежавања Дана сјећања започела је служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици чиме је одата почаст на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар „Симон Визентал“, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 дјеце.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

   

Translate »