Translate »
Широм Српске обиљежен Митровдан-крсна слава БОРС-а : БОРС : http://borackars.org

This page was exported from БОРС [ http://borackars.org ]
Export date: Sat Feb 24 6:08:00 2018 / +0000 GMT

Широм Српске обиљежен Митровдан-крсна слава БОРС-аШиром Републике Српске парастосима, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима, обиљежен је Митровдан - крсна слава Борачке организације Републике Српске.

Митровдан је обиљежен у свим општинама и градовима Републике Српске, пригодним програмима које су организовале општинске и градске борачке организације. Осим парастоса погинулим борцима и полагања вијенаца, у свим борачким организацијама организован је и славски ручак, а у појединим и пригодан културно – умјетнички програм, промоције филмова, наступи музичких и фолклорних састава, те свечане академије.

Ипак, најсвечаније било је у Невесињу гдје је поред прославе Митровдана, откривен и Споменик ослободиоцима, те обиљежена годишњица Митровданских битака из 1992. и 1994. године.

Обиљежавају у Невесињу присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Осим њега овом свечаном догађај присуствовали су и предсједник Републике Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, те бројне делегације из Републике Српске и Србије, као и велики број грађана Невесиња.

Споменик ослободиоцима, изграђен на градском тргу, открили су Душанка Кузман мајка два погинула борца ВРС, Момчило Вуковић који се родио непосредно након херојске смрти свога оца, предсједник Републике Милорад Додик, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Душанка Кузман је рекла да су њени синови погинули на првој линији борећи се за Републику Српску. Каже да је овај споменик значајан за Невесиње и Републику Српску.

- Само будите сложни, поручила је она.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић је рекао да је и овај споменик доказ колико је Херцеговачки корпус допринио стварању Републике Српске и да ће бити трајни подсјетник на њихову жртву.

- У овом свечаном тренутку морамо се поклонити сјенама свих наших погинулих сабораца јер су они дали највећу жртву за Републику Српску, а породицама ових хероја морамо пружити дужну пажњу и поштовање. Истовремено, морамо се сви заједно борити да се побољша друштвени положај свих борачких категорија јер су оне најзаслужније што данас живимо у миру у нашој Републици Српској – поручио је Савчић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је Невесиње познато по своме херојству, али је и додао да се у њега мора улагати те најавио инвестиције у инфраструктуру, привреду и збрињавање дјеце погинулих бораца.

“Овај споменик борцима за слободу из свих ратова је прави доказ јединства овдашњег народа и показатељ да нема подјела по важним питањима”, рекао је Додик.

Члан предсједништва БиХ Младен Иванић је рекао да је Митровдан посебан празник за Невесиње јер је, посебно током прве Митровданске офанзиве, извојевана побједа против много јаче војне снаге, чиме је сачувана Херцеговина.

“Ток рата би био много другачији да су борбе вођене на овим просторима изгубљене и зато дугујемо истинску захвалност тим људима који су, не само одбранили Херцеговину, него и Републику Српску. Овај споменик симболише јединство и све оно што је овај крај дао за слободу”, рекао је Иванић.

Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом у храму Вазнесења Господњег, коју је служио владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Он се у својој бесједи присјетио ратних Митровдана.

“Били су то тешки дани, много војника је погинуло, очева, браће, али, много већа трагедија би била да су гинуле мајке. Оне су симбол живота и њихови животи нису били угрожени захваљујући тим храбрим борцима, рекао је Григорије.

 

 


Post date: 2017-11-10 14:02:04
Post date GMT: 2017-11-10 13:02:04
Post modified date: 2017-11-10 14:02:04
Post modified date GMT: 2017-11-10 13:02:04

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com