Саопштење поводом Свјетског дана лица са инвалидитетом

Дана 03. децембра у Републици Српској, као и читавом свијету, обиљежиће се Свјетски дан лица са инвалидитетом.

За Борачку организацију и Одбор ратних војних инвалида БОРС-а овај датум има посебан значај јер је то прилика да се ратним војним инвалидима, као лицима који су у стварање Републике Српске уградили дијелове свога тијела, посвети додатна пажња.

Како Борачка организација дјелује у свим општинама и градовима Републике Српске а склопу ње и општински/градски Одбори ратних војних инвалида, одлучено је да овога дана у свим општинама и градовима чланови локалних Одбора РВИ БОРС-а посјете један број својих сабораца – тежих ратних војних инвалида и, у складу са могућностима, уруче им пригодне пакете помоћи, те им и на овај начин укажу додатну бригу и пажњу.

Такође, истога дана у свим ОБО/ГБО биће положени вијенце и цвијеће на спомен-обиљежја страдалим борцима.

Напомињемо да је брига о ратним војним инвалидима стална активност БОРС-а и Одбора ратних војних инвалида, те да се кроз нову Уредбу о стамбеном збрињавању ППБ и РВИ која је у фази израде, боримо да се стамбено збрињавање РВИ настави на одговарајући начин, да смо у сарадњи са Фондом за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида РС обезбједили 64 пакета помоћи у износу од 1250 КМ за РВИ на територији читаве РС, те да кроз Пројекат бањског лијечења, пружање и унапређење здравствене заштите (поједностављење процедуре добијања ортопедских и других помагала које користе ампутирци и параплегичари и добијање квалитетнијих ортопедских помагала која су заступљена на тржишту и направљена по свјетским стандардима, те приоритетније, убрзаније рјешавање заказивања специјалистичких прегледа (ЦТ,МР,коронографија и сл.)) и друге активности – континуирано настојимо побољшати свеукупан друштвени положај ратних војних инвалида, те проводити све остале активности које су предвиђене планом рада Одбора РВИ БОРС-а.