Translate »
Саопштење поводом Међународног дана лица са инвалидитетом : БОРС : http://borackars.org
БОРС
http://borackars.org/saopstenje-povodom-medjunarodnog-dana-lica-sa-invaliditetom/
Export date: Wed Feb 21 17:00:56 2018 / +0000 GMT

Саопштење поводом Међународног дана лица са инвалидитетом


Овим путем обавјештавамо јавност Републике Српске да је дана 03. децембра у организацији Одбора ратних војних инвалида БОРС-а у свим општинама и градовима Српске, низом активности, обиљежен Међународни дан лица са инвалидитетом.

За Одбор ратних војних и Борачку организацију РС овај датум има посебан значај јер је то прилика да се ратним војним инвалидима посвети додатна пажња.

Овога дана чланови Одбора РВИ БОРС-а у свим општинама и градовима посјетили су један број тежих ратних војних инвалида, као и инвалида који су у међувремену обољели од тежих болести и инвалида у стању социјалне потребе те им, у складу са својим могућностима, уручили пригодне пакете помоћи и на овај начин показали додатну бригу и пажњу. У свим општинама и градовима положени су цвијеће и вијенци на спомен-обиљежја страдалим борцима.

Напомињемо да Одбор ратних војних инвалида Борачке организације РС дјелује у свакој општини и граду РС, да окупља инвалиде од 1. до 10. категорије (ампутирце, параплегичаре, слабовиде и сл.) и да окупља укупно највећи број инвалида у РС, односно 21.032 ратна војна инвалида.

Брига о ратним војним инвалидима је сталан задатак Одбора ратних војних инвалида БОРС-а те смо и у 2017. години предузимали бројне друге активности како бисмо побољшали статус ратних војних инвалида.

У сарадњи са Владом РС обезбједили смо повећање инвалиднина у 2017. години за 1,8 процената.

У 2017. години настављен је пројекат бањске рехабилитације ратних војних и одлазак дјеце РВИ на љетовање у Црну Гору те је овим пројектима обухваћено више стотина лица.

 

У априлу 2017. године Народна скупштина Републике Српске усвојила је Стратегију за изједначавање могућности лица са инвалидитетом. Циљ Стратегије је унапређење положаја лица са инвалидитетом, а Акционим планом исте је предвиђен низ олакшица и погодности за РВИ као што су ослобађање од путарина, субвенције за електричну енергију, здравствена заштита и бањска рехабилитација у Републици Српској за РВИ повратнике у ФБиХ и слично. Одбор РВИ БОРС-а је именовао своје представнике у девет комисија Интерресорног тијела Владе РС које се бави проблемима инвалида те ће се и кроз рад овог тијела утицати на побољшање положаја ратних војних инвалида.

Покренута је иницијатива за измјену Закона о јавним путевима РС која је на сједници Одбора за финансије и буџет Народне скупштине РС позитивно оцјењена те би, након измјене Закона, лица са инвалидитетом била ослобођена плаћања путарине.

 

Напомињемо да кроз друге бројне активности предвиђене Програмом рада Одбора РВИ настојимо побољшати свеукупан друштвени положај ратних војних инвалида.

Одбор се изборио да од 2018. године ампутирци и параплегичари (којих у РС има око 1300) за ортопедска помагала добијају новчана средства, а директор Фонда здравственог осигурања је уврстио одредбу у Правилник Фонда да тежи инвалиди и ампутирци могу, преко овог Фонда, сваке године ићи у бање на здравствену рехабилитацију.

Одбор је инсистирао да се и наредне године инвалиднине повећају у одређеном проценту као што је то било и неколико година уназад.
Post date: 2017-12-06 19:12:52
Post date GMT: 2017-12-06 18:12:52

Post modified date: 2017-12-06 19:12:52
Post modified date GMT: 2017-12-06 18:12:52

Export date: Wed Feb 21 17:00:56 2018 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ http://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com