Саопштење о најављеним скуповима грађана

Предсједништво Борачке организације Републике Српске је на сједници одржаној 10. маја у Бањој Луци разматрало, између осталог, питање одржавања скупова најављених за 14. мај 2016. године и у вези са тим донијело слиједећи закључак.

Сматрамо да је демократско и цивилизацијско право сваког грађанина Републике Српске да у складу са законом изрази своје мишљење и став о одређеним појавама или стању у друштву.  Начин изражавања тог става може бити ограничен једино угрожавањем права других грађана да на исти или сличан начин исказују своје мишљење.

Предсједништво БОРС-а сматра да није добро рјешење да се два велика скупа одржавају у исто вријеме и на истом мјесту. Због тога позивамо организаторе да још једном преиспитају своје одлуке о мјесту и времену одржавања најављених скупова.

Уколико остану при раније донешеним одлукама, позивамо их, као и све учеснике најављених скупова, на мир, достојанство и толеранцију како на мјесту одржавања скупова, тако и у току доласка и повратка са истих.

Борачка организација није организатор наведених окупљања, што не значи да смо задовољни положајем бораца и статусом  Борачке организације у друштву, због чега тражимо њихово приоритетно рјешавање.

Овакав закључак донијели смо јединствено уважавајући чињеницу да смо невладина организација и поштујући друштвене и статутарне норме.