Саопштење БОРС-а о процесу тражење несталих бораца

Руководство Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС дана 27. новембра изјавило је за медије да се посмртни остаци Срба сахрањују у илегали, да би Институт за нестала лица БиХ након идентификације о томе прво требао обавијестити ову Организацију, а потом породице како би се онда организовале и сахране. Као примјер су узели недавну идентификацију и сахрану погинулог борца ВРС из Прњавора Јосипа Мачинковића те су у вези са тим и рекли да је „Институт за нестала лица БиХ о идентификацији и преузимању тијела обавијестио Борачку организацију Прњавор, иако та организација није надлежна за проналажење несталих лица“.

Борачка организација Републике Српске и општине Прњавор имају потпуно право да помогну у проналажењу својих несталих сабораца, поготово што у оквиру Борачке организације Прњавор дјелује Комисија за тражење несталих коју је именовало Предсједништво БО општине Прњавор, која је и најзаслужнија што је тијело поменутог борца пронађено. У складу са тим Борачка организација општине Прњавор је након идентификације овог борца помогла да се организује и његова сахрана, а посебно је то урадила због чињенице да су чланови породице страдалог чланови Борачке организације, а не неке друге организације. Дакле поменути борац није сахрањен ни у каквој илегали, него на начин који доликује сахрани погинулог српског борца. Једино што у том процесу није учествовала Републичка организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила јер она нити је помогла у тражењу несталог, нити су чланови његове породице чланови ове Организације.

За Борачку организацију Републике Српске и општине Прњавор покушај промовисања на начин на који то ради руководство Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила је неукусно и било би боље да се активно укључе у процес тражење несталих српских бораца, него што критикују и омаловажавају туђи рад.

Борачка организација Републике Српске и општине Прњавор ће и даље наставити активности на тражењу несталих бораца јер сматрамо да је овај процес у потпуном застоју.

   

Translate »