Руководство БОРС-а на састанку са директором ИРБ-а

IRB RS

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић и предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић састали су се дана 04. фебруара са директорицом Инвестиционо развојне банке РС Снежаном Вујнић како би анализирали досадашњи ток додјеле кредита за самозапошљавање демобилисаних бораца који се већ неколико година реализује у сарадњи ИРБ-а и Борачке организације.

Најважније теме састанка биле су могућност пласирања преостала четири милиона марака из овог програма, као и чињеница да један мањи број бораца не враћа раније подигнуте кредите.

На састанку је договорено да се преко општинских и градских борачких организација пласирају преостала кредитна средства у износу од четири милиона КМ, али да се спискови за подјелу кредита израде по раније утврђеним критеријумима, односно истим оним критеријумима према којима су и до сада кредити дијељени.

Други, али врло озбиљан проблем,  је кашњење једног броја лица у отплати кредита.

 

У разговору на ову тему констатовано је да један број бораца не враћа своје кредите, појединци на жалост и свјесно, и да би ово могао бити озбиљан проблем јер и према закону и према уговорима сачињеним приликом подизања кредита, банка у овим случајевима може раскинути уговоре са лицима који не враћају кредите и примјенити принудну наплату.

Приједлог руководства ИРБ-а је био да Борачка организација обави разговоре са лицима која не враћају кредите и упозори их на могуће штетне послиједице те на тај начин побољша исплату кредита, али и спријечи пријевремено раскидање уговора што би за борце који су у овој ситуацији била најгора опција.

   

Translate »