Рад Института за нестала лица БиХ – Нема правде за убијене и нестале Србе

Да Срби у БиХ нису равноправни са осталим народима, или бар да други упорно настоје да Срби буду неравноправни, одавно је јасно. Уосталом, због чега је и почео рат у БиХ него због покушаја унитаризације БиХ и мајоризације Срба. На жалост исто је и са српским жртвама страдалим током протеклог рата у БиХ, било да се ради о цивилима или војницима, јер ни они нису равноправни са жртвама друга два народа. Ово се огледа у многим чињеницима, а посебно је видљиво у раду Института за нестала лица БиХ. Неупућенима је, а таквих је данас на жалост много, сигурно необично да се проналазе и сахрањују само бошњачке жртве, а да о несталим Србима нема ни трага ни гласа. Зашто? Зато што је то смишљена активност, а што је највећи проблем,  у свим тим радњама учествују и представници српског народа у Институту.

 

Настанак Института

Институт за нестала лица БиХ основали су Савјет министара БиХ и Mеђународна комисијa за нестала лица (ICMP). Институт је почео са радом 2008. године када су угашене канцеларије ентитетских комисија за тражење несталих. Да би Институт могао несметано функционисати формирани су адекватни органи који управљају радом Института.

Управни одбор који састављен од по два представника Срба, Хрвата и Бошњака, дакле укупно шест људи. Једног Србина у Управни одбор именује Савјет министара а другог Међународна комисија за нестала лица (ICMP), тако је и са Хрватима и Бошњацима.

Колегијум директора Института чине три лица – директора и то по један Србин, Хрват и Бошњак који се бирају конкурсом, њих бира Управни одбор Института. У Институту БиХ одлучује колегијум директора консензусом. Ни једна одлука не може проћи, ако сви за њу нису гласали.

Ако постоји проблем и не може се ријешити, та одлука се прослијеђује Управном одбору који такође одлучује консензусом. Дакле уколико представници српског народа нису сагласни са нечим, то не може проћи. На жалост најчешће су сагласи, иако то иде на штету српског народа.

Институт има и Надзорни одбор којег бира Савјет министара а чине га такође три човјека – Србин, Хрват и  Бошњак.

Савјетодавни одбор, којег чине по два Србина, Хрвата и Бошњака, бира Управни одбор на приједлог невладиних организација које се баве питањем несталих лица у БиХ.

Основа за све ово па и формирање самог Института био је Закона о несталим лицима БиХ који је усвојен у Парламентарној скупштини БиХ 2004. године.

Међутим, највећи проблем су подзаконски акти, односно различити правилници донесени на нивоу Института за нестала лица БиХ који су најчешће у супротности са поменутим Законом. Исти фаворизују жртве, прије свега бошњачког народа и минимизирају српске жртве. Све је то донесено уз сагласност представника српског народа и знања Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила РС чији чланови су од почетка рада Института у улози чланова Савјетодавног одбора Института.

Ево и примјера за контрадикторности у раду Института.

У члану седам Закона о несталим лицима БиХ, у првом ставу, наведено је да се Институт оснива са циљем унапређења процеса тражења несталих и ефикасније идентификације посмртних остатака. Уколико се зна да је до 2008. године Република Српска просјечно годишње рјешавала случајеве нестанка 320 лица, а од тада до сада идентификовано је 250 Срба, јасно је да процес тражења несталих Срба, па чак ни Хрвата, није ефикаснији и да према наведеном члану Закона, Иниститут није оправдао своје постојање, а истовремено је и прекршен сам Закон о несталим лицима.

Велики проблем је и непоштовање члана девет Закона који каже да „Статус несталог лица престаје даном идентификације, а поступак тражења несталог лица се закључује“. Међутим Институт и данас врши верификацију лица која су сахрањена до 2008. године, али не врши верификацију несталих лица, односно не прави се попис лица за којима се још трага. Односно у БиХ и 22 године послије рата не постоји попис несталих лица, првенствено Бошњака, што ствара простор за манипулацију жртвама.

Чланом 12 Закона дозвољено је кориштење новчане надокнаде за породице несталих које ни по којој другој основи не користе надокнаду, али је то практично немогуће јер не постоји Централна евиденција несталих.

У члану 18 Закона, његовим другим ставом, прописано је да основне трошкове сахране идентификованих и неидентификованих лица обезбјеђују надлежни органи Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко Дистрикта. Међутим Институт је усвојио правилник који се коси са Законом, јер Институт врши сахране идентификованих иако је то у надлежности ентитета, односно Брчко дистрикта.

 

Српска тијела се одвозе у ФБиХ и ту се врши идентификација и судска медицинска обрада, а докази и документација о евентуално почињеним злочинима остају у Федерацији БиХ. Породице несталих Срба и позивају се на идентификацију у Високо, Тузлу, Сански Мост, а одатле тијела иду на сахрану без знања институција Српске. Због идентификације, српске мајке често морају одлазити у Федерацију на идентификацију својих синова, гдје доживљавају различите неугодности, али и сам одлазак у Федерацију је директно понижавање јер оне су своје синове слале у Војску Републике Српске.  

Ако се деси да тијело дође у Бања Луку, (нпр. пронађено је на Озрену), онда долази патолог из ФБиХ и полиција надлежне станице из ФБиХ, чак долазе и патолози из Винковаца. Заобилази се МУП РС, наш Завод за судску медицину и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Што је очигледан примјер прикривања ратних злочина над српским народом.

 

Република Српска има Правилник о сахрани идентификованих војника и цивила који је усклађен са Законом о несталим лицима БиХ и намјенска средства за сахрану истих, али нема прилику да их сахрани због понашања Института који директно крши наведени Закон и Правилник Владе Републике Српске.

 

Институт на основу правилника о чувању тијела несталих лица који је иначе у супротности са чланом 18 Закона о несталим лицима плаћа у ФБиХ смјештај непознатог броја тијела, иако је то по поменутом Закону обавеза ентитета. И новај Правилник су усвојили и Срби у Институту.

 

Најновији примјер рада српских представника у Институту је Момир Шкиљевић који је именован у Управни одбор (као кандидат међународне комисије и који нема статус борца ВРС) и који је дао сагласност за уплату 600.000 КМ за годину дана чувања непознатог броја тијела у ФБиХ.  Не би то било чудно да Република Српска ниje изградили спомен костурнице у којима је смејштај српских тијела бесплатан, али и поред тих трошкова сноси и дио трошкова за ФБиХ захваљујући Шкиљевићу. Жалосно је да данас о судбини несталих одлучују они који у рату нису учествовали.

 

Новца за ексхумацију нема, нема ни за рад на терену, гориво, регистрацију аута, накнаде за свједоке, забрањена су пробна копања – лоцирање, али за незаконито плаћање чувања тијела у ФБиХ, има.

 

У недавној процедури избора чланова Савјетодавног одбора Института Борачка организација Републике Српске, у оквиру које дјелује и њен Одбор породица погинулих и заробљених бораца, имала је свог кандидата за члана Савјетодавног одбора, супругу несталог борца, врло угледу и високообразовану особу, али је Шкиљевић гласао против овог приједлога Борачке организације. У Савјетодавни одбор изабранa су два лица из подобних организација која на жалост немају квалификације попут кандидата из друга два народа, или предложенoг кандидатa БОРС-а, што значи да неће моћи заступати интересе српског народа на адекватан начин, или супротставити се евентуалним покушајима манипулације представника друга два народа.

 

Велики, можда и највећи проблем рада Института је Централна евиденција несталих. То питање је регулисано чланом 22 Закона који каже да верификација и унос раније прикупљених података о несталим лицима треба да се заврши најкасније у року од годину дана од дана оснивања Института. Дакле Централна евиденција несталих је требала бити завршена до 31.12.2008. године, али до сада ништа није урађено. До данас није успостављена Централна евиденција несталих. Ако би се успоставила евиденција у складу са законом, истина о несталим Бошњацима била би другачија, а самим тим би дошле у питање пресуде Србима који су суђени за „нестала лица“ која никад нису верификована у складу са законом и чији је нестанак упитан. Лако се може провјерити да се међу несталима налази велики број живих, на примјер провјером кроз ЦИПС јер су извадили личне карте и слично.

На жалост за све ово сагласност су дали и Срби у Институту за нестала лица.

 

Кроз садашњу верификацију већ идентификованих и сахрањених лица (подсјећамо да Закон о несталим лицима чланом 9 став 1, ова лица више не третира као нестала) које проводи Институт за нестала лица мимо Закона, а уз сагласност Срба у њему, ствара се лажна слика о рату у БиХ.

Кроз ову незакониту верификацију не наводи се категорија војник-цивил, па тако умјесто војника 28. дивизије, у Сребреници имамо цивиле и дјечаке. Нема националих предзнака Србин, Бошњак, Хрват, па тиме нестали Срби постају нестали грађани БиХ, а већ је кроз пресуде дефинисано, ко је агресор, а ко жртва.

Дакле кроз ову незакониту верификацију већ идентификованих лица, не наводе се околности нестанка па тако велики број несталих Бошњака, несталих као припадници Армије БиХ, постају нестали грађани БиХ или „цивили и дјечаци“.

 

Овакав начин верификације коју закон не познаје је пројекат бошњачке политике уз сагласност „подобних“ Срба у Институту за нестала лица (чланови Управног одбора, чланови Савјетодавног одбора и директор из реда српског народа).

 

Ни једна одлука, правилник, подзаконски акт, није могао бити донесен мимо сагласности Срба у Институту за нестала лица, који не само да су радили против интереса свог народа, него и против наведеног Закона, јер ни један подзаконски акат не може бити донесен а да није у складу са Законом.

О важности овог Закона о несталим лицима говори и члан 30  Закона који каже да овај Закон има предност у односу на остале законе у БиХ, који ни на који начин не могу ограничавати примјену овог Закона.

   

Translate »