Прослављен Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске

Широм Републике Српске, парастосима и другим пригодним манифестацијама прослављен је, 28. јуна, Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске.

Централна прослава Видовдана организована је на Равној Романији, а присуствовало јој је руководство Републике Српске, представници Републике Српске у институцијама БиХ, предсједник Борачке организације Миломир Савчић, предсједник Предсједништва Борачке организације Душко Милетић, као и руководства борачких организација Сарајевско-романијске регије, али и других борачких организација из великог дјела Републике Српске.

Обиљежавање Видовдана почело је служењем Свете архијерејске литургије и парастосом погинулим припадницима Војске Републике Српске у манастиру Светог Георгија – романијској Соколици, на чијим су зидовима исписана имена 4.000 припадника ВРС из Сарајевско-романијске регије, погинулих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Литургију и парастос служио је владика Бихаћко-петровачки Атанасије који је говорећи о Видовдану рекао да је све присутне на обиљежавању сабрала свјетлост Христова и дјела српских витезова који нису животе жалили да сачувају свој народ и вјеру хришћанску.

Дан када је војска Цара Лазара на Косову одбранила хришћанство, није случајно изабран за крсну славу ВРС, поручено је са Романије.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је да положај борачких категорија, које су најзаслужније за стварање Српске, није онакав какав би требало да буде и да га је неопходно што прије побољшати.

Савчић је нагласио да су три највећа проблема са којима се суочавају ове категорије – непоштивање Закона о правима бораца при запошљавању, статус Борачке организације која је изједначена са 29 организација из различитих друштвених области и неистраживање догађаја из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је навео да би Борачка организација са око 140.000 чланова требало да има статус организације од посебног интереса за Српску, јер је најзаслужнија за њено стварање.

Савчић је рекао да из Српске има велики број осумњичених и осуђених бораца, који су потпуно невини, те да није урађен никакав помак у истраживању догађаја из протеклог рата.

   

Translate »