Приједор: Спомен плоча за 36 полицајаца

У просторијама Полицијске станице „Приједор два“ у приједорском насељу Урије, 5. фебруара ове године откривена је Спомен плоча са именима 36 приједорских полицајаца погинулих током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.  Након откривања Спомен плоче служен је и парастос за приједорске полицајце страдале у одбрани Републике Српске.

Откривању Спомен плоче, парастосу и одавању помена присуствовао је и предсједник Борачке организације Миломир Савчић који је, као и друге бројне делегације, положио вијенац испред плоче са именима страдалих полицајаца.

Предсједник Савчић подсјетио је да је први напад у Приједору био управо на тадашњу Станицу јавне безбједности.

„Прве жртве били су припадници Станице јавне безбједности Приједор, који су уз Седми одред Специјалне полиције Приједор дали огроман допринос борби српског народа за слободу и за стварање Републике Српске“, истакао је Савчић.

Он је додао да је ово још једна прилика да искаже поштовање према тим херојима и њиховим породицама.

Предсједник Мјесне борачке организације Центра јавне безбједности Приједор Војислав Кондић рекао је да се данас обиљежавају и 23 године од погибије осам приједорских полицајаца на бихаћком ратишту, те да је то један од повода за откривање спомен-плоче.

“Био је то један од натрагичнијих дана за Министарство унутрашњих послова Републике Српске”, рекао је Кондић и додао да већ девету годину одају почаст свим погинулим полицајцима из Приједора.

На страдање полицајаца осмог фебруара 1994 подсјетио је и Далибор Иванић, начелник ЦЈБ Приједор.

– Откривање ове спомен-плоче је још један од доказа да њихова хуманост, племенитост, храброст и спремност да дају своје животе за миран живот будућих покољења никада неће и несмију бити заборављени –  казао је Иванић.

У склопу обиљежавања организовано је и уручење захвалница заслужним организацијама и појединцима, те је и предсједник Борачке организације генерал Савчић примио захвалницу коју му је уручила Мјесна борачке организације Центра јавне безбједности Приједор као знак захвалности за промоцију рада ове мјесне Борачке организације.

   

Translate »