Предсједништво БОРС-а тражи измјене закона и повећање борачких надокнада

У просторијама Општинске борачке организације Модрича, 31. јануара 2017. године, одржана је редовна сједница Предсједништва Борачке организације Републике Српске, тринаеста по реду у овом сазиву.

Сједници су поред чланова Предсједништва присуствовали предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, в.д. начелника Одјељења за борачко – инвалидску заштиту и опште послове у општини Модрича Боса Новаковић, помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, савјетник у овом министарству генерал Милан Торбица као и руководство Општинске борачке организације Модрича предвођено предсједником ОБО Милутином Врачевићем.

На дневном реду сједнице Предсједништва нашло се укупно 16 тачака, а након расправе по свим тачкама донесени су и адекватни закључци.

„На сједници Предсједништва смо, поред проблематике унутрашње организације и одређених правилника, донијели закључке којима ћемо покушати исправити нека лоша законска рјешења. Тражићемо да се измјеном Закона о оружју и муницији Републике Српске власницима врати све лагеровано наоружање јер је то њихова приватна имовина, те да се створе повољнији услови за продужетак важења оружних листова, односно дозвола за ношење оружја“ – казао је у анализи закључака Предсједништва предсједник Предсједништва Душко Милетић.

Он је рекао да је узрок оваквог закључка Предсједништва чињеница да је садашњи закон за посљедицу имао предавање велике количине оружја од стране власника МУП-у РС. Милетић је рекао да је катастрофално за људе у Републици Српској оно што је до сада урађено по том основу, јер је ријеч о око 10.000 комада оружја.

„Према важећим законима, сада лица из Федерације БиХ могу легално, будзашто, да купе оружје које су некада дужили борци Војске Републике Српске“, казао је Милетић и додао да је направљена огромна штета те је Предсједништво покренуло иницијативу за хитну измјену Закона о оружју и муницији.

„Желимо да се сво наоружање које је враћено МУП-у врати власницима јер је то њихова приватна имовина и да се хитном измјеном закона створе повољнији услови за продужење дозволе за ношење оружја“ нагласио је Милетић.

Милетић је такође појаснио којим је све законима тражило Предсједништво.

„Имали смо примједбу на Закон на непокретности. У једном члану је регулисано ко се ослобађа пореза. Са тим се нисмо сложили и тражићемо хитну измјену тог члана закона. Тражићемо да се породице погинулих бораца изузму плаћања пореза на непокретности, поготово због чињенице да због погибије њихових синова или мужева у протеклом рату, данас имају вишак стамбеног простора на који плаћају порез Републици за коју су њихови најмилији дали живот. Што се тиче стамбеног збрињавања очекујемо да у првом кварталу ове године Влада усвоји Уредбу о стамбеном збрињавању како бисмо отпочели процес стамбеног збрињавања свих још увијек незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида“ рекао је Милетић.

Он је такође додао да БОРС тренутно прикупља податке по општинским борачким организацијама како би дошао до тачног броја лица која из било којих оправданих разлога нису конкурисала за стамбено збрињавање у протеклом периоду.

Милетић је рекао да је један од закључака Предсједништва  да се тражи повећање основице за обрачун инвалиднина које би реално у 2017. години требало да буду увећане за 1,8 до два одсто, те повећање основице за исплату годишњег борачког додатка.

Рекао је да Предсједништво није задовољно чињеницом да још нису исплаћене накнаде за одликовања, чији је рок био крај 2016. године, а сада је крај јануара 2017. године.

 

Анализу актуелног Закона о правима бораца и тренутног статуса Борачке организације дао је Предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић.

„Борачка организација није иницијатор за промјену Закона о правима бораца, не зато што смо задовољни рјешењима које постојећи закон третира него зато што смо у прошлом периоду више пута разговарали са представницима Владе и наишли смо на супростављена мишљења. Они мисле да су постојећа рјешења добра и да у блиској будућности не могу бити поправљена. Ми смо се у овом тренутку опредијелили да рјешавамо статус Организације али истовремено да не дозволимо да се постојећа права умањују на штету бораца. Мислим да смо једна од ријетких организација гдје неће бити умањења права али то не значи да смо задовољни и борићемо се да она у оквиру реалног буду увећана“, истакао је у својој анализи генерал Савчић.

Сједници Предсједништва је предходио пријем делегације БОРС-а код начелника општине Младена Крекића.

Након састанка у општини делегација БОРС-а је положила цвијеће на Споменик борцима страдалим за Републику Српску као и у Спомен соби ОБО Модрича.

   

Translate »