Предсједништво БОРС-а, удвостручити годишњи борачки додатак

Предсједништво Борачке организације одржало је крајем децембра 2018. године у Бањој Луци своjу 24. сједницу у садашњем сазиву Предсједништва.

Сједницу је водио предсједник Предсједништва Душко Милетић, те је почела минутом ћутње у знак сјећања на све погинуле и умрле борце Републике Српске.

Током разматрања реализације закључака са претходне сједнице, Предсједништво је расправљало и о члану 26 Статута БОРС-а који се односи на ограничење броја узастопних мандата. Предсједништво ја након расправе истакло у свом закључку да сматра да се тумачење овог члана Статута односни на изборне активности у мандатном периоду од 2018. године.

У наставку рада 24. сједнице Предсједништво је расправљало о Уредби о Борачком додатку и о категорији борца који могу да остваре право на борачки додатак за 2018. годину. У вези са тим Предсједништво је дало мишљење о категорији борца који могу да остваре право на годишњи борачки додатак за 2018. годину, односно да борци прве и друге категорије могу да остваре годишњи борачки додатак за 2018. годину.  

Расправљајући о борачком додатку Предсједништво се позвало на закључак који је усвојен на Седмој сједници Предсједништва од 01. септембра 2015. године, те је својим закључком затражило да се за борце који борачки додатак примају на годишњем ниову, удвостручи износ средстава за исплату борачког додатка и да се исплата годишњег борачког додатка може вршити два пута у току године.

Раправљајући о Уредби о борачком додатку Предсједништво је дало сагласнот на измјене Уредбе о борачком додатку, како би борци остваривали право на мјесечни борачки додатак од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева.   

Предсједништво је задужило руководство БОРС-а да прикупи информације у вези евентуалне могућности ретроактивне исплате мјесечног борачког додатка након што је Уставни суд Републике Српске оспорио да се исплата мјесечног борачког додатка за борце који напуне 60 година, врши од првог јанура слиједеће године.

На овој сједници предсједник Борачке организације генерал Савчић информисао је Предсјендништво о учешћу Борачке организације у обиљежавању Дана Републике. Рекао је да ће БОРС у Свечаном дефилеу организованом за Дан Републике учествовати са три ешалона, један састављен од чланова БОРС-а из више општинских и градских борачких организација, други ешалон ће бити састављен од чланова Борачке организације Града Бања Лука и трећи од чланова Борачке организације Специјалне бригаде Полиције.

Предсједништво је заузело став да БОРС неће учествовати у активностима полагања вијенаца поводом Дана Републике, уколико БОРС буде полагала вијенац у заједничкој делегацији са другим организацијама проистеклим из протеклог рата, а не самостално.

Предсједништво је такође информисано да је у току активност Одбора ратних војних инвалида којом ће би се ратни војни инвалиди ослободили плаћања путарине, те су чланови Предсједништва информисани и да је представник Борачке организације именован за члана Управног одбора Фонда за професиналну рехабилитацију и запошљавање инвалида РС.    Предсједништво је донијело одлуку о образовању комисија БОРС-а за попис основних средстава, материјала и ситног инвентара што је и редовна годишња активност.     

Translate »