Предсједник Савчић за Блиц: Борци добили само обећања

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић коментарисао је 29. новембра за дневне новине „Еуро Блиц“ захтјев Борачке организације упућен Влади РС, да се борцима старијим од 65 година који нису остварили право на пензију, обезбједи одговарајућа новчана надокнада. Текст из Блица преносимо у цијелости.

 

Представници Борачке организације РС нису задовољни консултацијама о буџету, јер Влада РС, како тврди лидер БОРС Миломир Савчић, није уважила ниједан од укупно девет њихових захтјева, па се све свело „на обећања без јасног рока“.

Тако је, тврди, завршена и прича о захтјеву за збрињавање око 3.500 демобилисаних бораца ВРС који су старији од 65 година, а незапослени су и немају услове за пензију.

  • Раније је процјењено да би за њихово збрињавање било довољно око осам милиона КМ годишње, што није много новца, потом је речено да они не могу у пензију, али да ће се за њих наћи неко друго ријешење, а за сада нису добили ништа – тврди Савчић.

Ресорни министар Миленко Савановић након консултација је изјавио да ће догодине основице за пензије породицама погинулих, те инвалиднине и борачке додатке „највјероватније бити повећане за два одсто, јер су средства сваке године иста“, а корисника је све мање, јер умиру. „Природни одлив“ би можда, сматра министар, могао бити и рјешење за 3.500 незбринутих бораца. Министар финансија Зоран Тегелтија раније је упозорио да је, осим новца, потребна и промјена закона да би се ти борци увели у права.

   

Translate »