Предсједник Савчић присуствовао обиљежавању Данa Новоградске бригаде

У селу Блатна код Новог Града, 01. јула ове године, обиљежена је 25. годишњица формирања 1. Новоградске бригаде Војске Републике Српске.

Овом свечаном чину присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

У свом обраћању присутнима предсједник Савчић је подсјетио да је Новоградска бригада дала огроман допринос у стварању Републике Српске.

Генерал Савчић је напоменуо да је рат завршен, али да није завршена борба за Републику Српску, те да борци и Борачка организација имају посебну обавезу и одговорност.

– Наша обавеза у миру је да будемо корективни фактор свим изабраним представницима српског народа да морају да се боре за интерес и права Српске и српског народа – казао је Савчић, те додао да очекује да ће Борачка организација Републике Српске ове године добити статус који заслужује, а да ће се потом радити на осјетном побољшању положаја борачких категорија.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић је рекао да је Дан формирања Новоградске бригаде значајан историјски датум за ову општину када се присјећају свих оних који су дали животе за стварање и одбрану Републике Српске.

Присутнима се обратио и Командант Новоградске бригаде Ранко Дабић подсјетивши да је у редовима бригаде било више од 5.500 бораца.

– Поносни смо на резултате. Поред основног задатка одбране територије наше општине, борци наше бригаде помагали су и на другим ратиштима – рекао је Дабић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић је подсјетио да је Новоградска бригада једина из Другог корпуса ВРС која је у потпуности извршила свој војнички задатак, сачувала повјерену територију и, поред тога, учествовала у борбама на другим ратиштима.

Обиљежавање Дана бригаде започело је служењем парастоса у Храму у Блатни а настављено полагањем вијенаца код Спомен-плоче на „Коп центру“.

Вијенце су положиле делегација Борачке организације Републике Српске и Борачке организације Нови Град, делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Трећег пјешадијског Република Српска пука, општине Нови Град, и делегације борачких организација из више сусједних општина.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату рањена су 963 припадника Новоградске бригаде, а од 356 погинулих бораца с подручја ове општине, 248 су били припадници Прве Новоградске бригаде.

   

Translate »