Предсједник Милетић не очекује реализацију закључака ВСТС

Високи судски и Тужилачки савјет (ВСТС) БиХ усвојио је 26. октобра  закључак да информација Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске која се односи на ратне тужиоце буде достављена, заједно са прилозима,  Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСTС-а БиХ, те од њега захтјева приоритетно поступање.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица послао је раније ВСTС-у информацију са именима девет ратних судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали у предметима ратних злочина вођеним против Срба.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић изјавио је овим поводом за медије да не очекује реализацију усвојених закључака ВСTС-а.

„Не очекујем ништа од усвојених закључака ВСTС-а БиХ. О каквом се Суду и Tужилаштву БиХ ради најбоље показује чињеница да 20 година након рата неко открије и том надлежном органу достави имена судија и тужилаца који по никаквим моралним и правним мјерилима не би могли да обављају тај посао“, рекао је Милетић.

Милетић је додао да су такве судије и тужиоци требали одавно да буду предмет истраге Tужилаштва БиХ, јер су током рата у значајној мјери учествовали у одређивању тешких казни за Србе, истичући да се увелико касни са овом иницијативом.

„Не очекујем ништа што би ишло у прилог праву и правди у БиХ, поготово када је у питању процесуирање Срба за кривична дјела ратног злочина у правосуђу БиХ“, казао је Милетић.

Он је додао да досадашње искуство у раду правосуђа БиХ показује да процесуирање кривичног дијела ратног злочина зависи од националне припадности, а не од тежине почињеног кривичног дијела.

   

Translate »