ПРЕДСЈЕДНИК МИЛЕТИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА 17. КЉУЧКЕ БРИГАДЕ ВРС

У општини Рибник 04. јуна ове године обиљежен је дан 17. лаке пјешадијске бригаде и осталих јединица Војске Реублике Српске из ове општине које су на тај датум основане прије 23 године. Обиљежавању је у име Борачке организације Републике Српске присуствовао предсједник Предсједништва Душко Милетић који се обратио присутнима, подсјетивши при том на значај бригаде и осталих јединица са подручја ове општине у стварању Републике Српске.

-Данашње обиљежавање и окупљање нас присутних показује да херојство и страдање бораца Војске Републике Српске са подручја општине Кључ и Рибник није и неће бити заборављено, да се са поносом сјећамо ратних дана, јер је то једни исправан пут и гаранција да ћемо данас у миру очувати највриједнији плод наше борбе, нашу Републику Српску – нагласио је Милетић.

Он је такође поновио који су основни циљеви и задаци Борачке организације РС у очувању тековина отаџбинског рата, Републике Српске и побољшању положаја њених бораца.

-Желим  нагласити да  руководство Борачке организације, ни ја лично нисмо задовољни материјалном ситуациом у којој данас живе борци Војске Републике Српске и њихове породице. Морам рећи да смо од избора садашњег руководства Борачке организације до данас, имали више састанака са представницима институција Републике гдје смо указали на све ове проблеме и затражили да се крене у њихово рјешавање. Тражили смо да се постхумно одликују сви погинули неодликовани борци и то адекватним ратним одликовањем, као и измјену Уредбе о борачком додатку тако да критеријум за борачки додатак не буду године живота него вријеме проведено у зони борбених дејстава.

Измјенама Закона о раду мора се регулисати да породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и демобилисани борци заиста имају приоритет при запошљавању. Морају се прописати јасне санкције за сваког ко не поштује овај закон. Такође, измјенама Уредбе о стамбеном збрињавању које ће услиједити током ове године тражили смо да се стамбено збрину све још увијек незбринуте породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди, а да се дјеци погинулих бораца омогући стамбено збрињавање без обзира да ли имају више од 27 година или су засновали властиту породицу – истакао је Милетић говорећи о приоритетима у раду Борачке организације.

Иначе из ових јединица за стварање Републике Српске животе је дало 284 борца, а њих 16 још увијек се воде као нестало. Укупно је 816 бораца из рата изашло као ратни војни инвалиди, а више од 4.500 бораца са овог подручја учествовало је у стварању Републике Српске.

У помен на страдале борце у цркви у Рибнику служен је прарастос, потом су положени вијенци на Централно спомен обиљежје, а након тога и испред паноа са сликама свих погинулих бораца који се налази у згради општине Рибник.opstina ribnik

   

Translate »