Положени вијенци за Србе страдале у Добојском логору

Код Спомен-костурнице у Добоју су, 26. децембра 2018. године, положени вијенци поводом обиљежавања 103 године од интернације Срба у први организовани логор у цивилизованој Европи, у коме је 12.000 лица изгубило живот.

Обиљежавању је у име Борачке организације Републике Српске присуствовао предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а Зоран Видић који је положио вијенце на спомен обиљежја и одао почаст недужним жртвама.

Вијенце су такође положиле делегације Народне скупштине Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегације града Добоја, Борачке организације града Добоја и представници других организација које његују тековине Одбрамбено-отаџбинског рата. 

Претходно је у Храму светих Петра и Павла у Добоју служен парастос жртвама овог логора. 

Осим на Спомен кустурници вијенци су положени и на споменик „Добојски логор 1915-1917“, који се налази на мјесту некадашњег логора у непосредној близини садашње жељезничке станице у Добоју. 

Кроз логор у Добоју од 1915. до 1917. године прошло је више од 45.000 Срба, о чему се готово 80 година ћутало. 

У том логору је, према процјенама, интерниран 45.791 Србин, од којих је било 17.000 жена и дјеце, а убијено је 12.000 Срба. 

Добојски логор, који је у Првом свјетском рату формирала Аустроугарска, био је прво организовано масовно стратиште у дотадашњој историји цивилизоване Европе.   

Translate »