Translate »
ПДП представио руководству БОРС-а Програм запошљавања борачких категорија : БОРС : http://borackars.org
БОРС
http://borackars.org/pdp-predstavio-rukovodstvu-bors-a-program-zaposljavanja-borackih-kategorija/
Export date: Sat Feb 24 6:07:07 2018 / +0000 GMT

ПДП представио руководству БОРС-а Програм запошљавања борачких категорија


У Бањој Луци је 13. новембра одржан састанак руководства Борачке организације Републике Српске са руководством Партије демократског прогреса на којем је ова политичка странка представила БОРС-у свој "Програм обнове Републике Српске" у дијелу који се односи на област борачко-инвалидске заштите.

Након састанка Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да је Програмом који је сачинила ова партија, предвиђено да у три године буде запослено до 10.000 лица из борачких категорија, за шта би из буџета Српске требало да буде издвојено 30 милиона КМ.

"Посебно смо у документу фокусирани на начин на који се може побољшати положај борачких категорија у Републици Српској. ПДП је спреман и има план како да побољша положај борачке популације и чланова њихових породица", рекао је Бореновић након састанка.

Истакао је да ПДП предлаже да за сваког члана породице погинулог борца и сваког ратног војног инвалида Република Српска директно субвенционише послодавце са износом од 50 одсто пореза и доприноса на плату, а за демобилисане борце са 20 одсто.

"Веома прихватљивом је оцијењена и наша намјера да буде донесен нови закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата, као и да буде пронађен начин за рјешавање проблема бораца који имају више од 65 година старости, а мање од 15 година радног стажа", додао је Бореновић.

Казао је да је БОРС позитивно оцијенио и приједлог ПДП-а за повећање борачког додатка, као и приједлог за поврат ПДВ-а за куповину првог стана за ове категорије, те приједлог за објављивање регистра бораца.

ПДП је захвалио за сугестије које је добио из Борачке организације РС, с обзиром да се ради о отвореном документу који се још увијек допуњава, како би у коначници био што квалитетнији.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић нагласио је да је за Борачку организацију реалан приједлог ПДП-а за запошљавање демобилисаних бораца.

"Борачка организација је посебно интересовање показала за програм запошљавања бораца. Убјеђења сам да је представљени програм реалан и остварив. Програм запошљавања је прихватљив и за послодавце и сигурно је да би овако нешто много значило демобилисанм борцима и њиховим породицама. Потребно је да се омогући нашим борцима да, између осталог, остварују погодности када је ријеч о комуналној инфраструктури", казао је Савчић.

Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић, који је такође присуствовао састанку, сматра да је инвалиде у Српској потребно ослободити плаћања путарине приликом кориштење аутопутева.

"Писао сам институцијама Републике Српске да буде промијењено законско рјешење, али на то нико није реаговао, иако је ријеч о малој ствари, којом би се показао морални однос према тој категорији становништва", рекао је Иванић.

Састанку су, у име Борачке организације Републике Српске, присуствовали предсједник БОРС Миломир Савчић, предсједник Предсједништва БОРС Душко Милетић, замјеник предсједника Предсједништва БОРС Милош Лазовић, замјеник предсједника Одбора РВИ БОРС Жељко Савановић и руководилац Стручне службе БОРС Јелена Шурлан.

У име Партије демократског прогреса, разговору су присуствовали предсједник ПДП Бранислав Бореновић и почасни предсједник ПДП и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић, народни посланик Зоран Пологош, као и стручни тим ПДП-а који је радио на изради ”Програма обнове Републике Српске”, којим је обухваћена и област борачко-инвалидске заштите.
Post date: 2017-11-13 20:49:53
Post date GMT: 2017-11-13 19:49:53

Post modified date: 2017-11-13 20:49:53
Post modified date GMT: 2017-11-13 19:49:53

Export date: Sat Feb 24 6:07:07 2018 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ http://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com