Откривено спомен-обиљежје у Сердарима

У Сердарима селу покрај код Котор Вароши откривено је 17. септембра Спомен обиљежје за 16 невино страдалих српских жртава, које су прије 24 године убили, а потом масакрирали припадници хрватско-муслиманских снага.

Спомен обиљежје су открили Јеленка и Јован Сердар, дјеца преживјелих мјештана села Сердари.

Освећење спомен-обиљежја, у присусутву чланова породица страдалих и бројних грађана, обавило је саслужење свештенства Српске православне цркве.

Претходно је на мјесном гробљу у Доњем Ободнику служен молитвени помен.foto-za-sajt

Вијенце на спомен обиљежје су положиле делегације породица невино страдалих жртава Сердара, општинске борачке организације Котор Варош и СУБНОР-а, као и начелник општине Котор Варош.

Предсједник општинске борачке организације Госто Тривуновић је поручио да смо дужни чувати сјећање, бранити истину и тражити правду, у име прошлости коју не можемо промијенити и будућности коју морамо градити. Откривању спомен обиљежја присуствовао је у име БОРС-а и Невенко Мијић члан Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације РС.

Средства за изградњу спомен-обиљежја обезбиједио је Миодраг Сердар, коме су страдали мајка и брат у једном од најтежих злочина у протеклом рату.
Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири године, а најстарија 60 година.
У нападу муслиманско-хрватских снага на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко /60/, Босиљка /53/, Јеленко /31/, Радмила /21/, Славко /60/, Данка /54/, Драго /47/, Мирко /31/, Славиша /22/ и Споменка Сердар /19/, Љубица /40/, Слободанка /12/ и Сњежана Тепић /4/, Никола Дукић /40/, те Славко /55/ и Славојка Бенцуз /21/.
Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у селу Сердари, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они били осуђени на 11, односно 10 година затвора.

   

Translate »