Одржана меморијална академија „Свако дијете – небо на земљи“

У Бањалуци је 17. марта одржана меморијална академија „Свако дијете – небо на земљи“, централни догађај манифестације „Дани сјећања“ која је посвећена страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Меморијалној академији присуствовао је велики број званица међу којима и предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић, предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, као и вели број чланова Борачке организације из Града Бање Луке и околних општина, те представници институција Републике Српске и представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила, институције која је организовала овај догађај, поручио је да се кроз институционално креирање културе памћења, будућим генерацијама у насљеђе морају оставити јасни и недвосмислени одговори о свему што се дешавало у ратовима који су вођени на простору бивше Југославије деведесетих година прошлог вијека, не заборављајући притом ни историјски контекст који је претходио крвавом распаду тадашње, заједничке државе.

Он је на академији „Свако дијете – небо на земљи“ рекао да се Центар прошле године када је први пут организовао „Дане сјећања“, као својеврсни помен на српске жртве у 20. вијеку, водио премисом да онај ко контролише прошлост, контролише садашњост и пројектује будућност генерацијама које долазе.

   

Translate »