Одржана 17. редовна сједница Предсједништва Борачке организације Републике Српске

У Лопарама је 16. августа 2017. године одржана 17. редовна сједница Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Сједници су поред чланова Предсједништва присуствовали и предсједник БОРС-a Миломир Савчић, предсједник предсједништва ОБО Лопаре Ристо Радић, предсједник ОБО Лопаре Митар Тојић, замјеник начелника општине Лопаре Срећко Илић, предсједник СО-е Лопаре Миленко Ристић док је радом Предсједништва руководио предсједник Предсједништва БОРС Душко Милетић.

На сједници је разматран дневни ред од осам тачака, а најважније од њих су биле – актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите, усаглашавање коначног текста Правилника о дисциплинској одговорности чланова БОРС-а и Правилника о раду Судова части БОРС-а, проблематика у процесима тражења несталих лица, информација о састанку представника БОРС-а, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС и Фонда ПИО те анализа обиљежавања значајних датума.

У току расправе донесени су бројни закључци, а једним од њих је наглашено да је Борачка организација Републике Српске незадовољна радом Института за тражење несталих лица БиХ. БОРС ће упутити захтјев Влади Српске да престане да финансира Институт за тражење несталих лица БиХ, те смјени српске представнике, као и захтјев за измјену начина њиховог именовања.

Институт не ради ништа на тражењу несталих Срба, а српски представници у њему баве се личном промоцијом и злоупотребом средстава намјењених Институту. Истовремено, директно руше кредибилитет Војске Републике Српске.

„Имамо примјере гдје Институт издаје некакву потврду да је неки припадник друге војске наводно страдао од Војске Републике Српске. Институт нема надлежност да даје такве квалификације“, каже Душко Милетић, предсједник Предсједништва.

Још 2008. године Институт је имао рок од годину дана да успостави евиденцију несталих, али то није учинио. Они примају дебеле накнаде, плате, а не знају кога траже, казао је Милетић.

Предсједништво је изразило незадовољства због новог нацрта Закона о правима посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске.

„Не може да прима посланик борачки додатак ако није учествовао у борби, јер би тиме огроман број бораца био оштећен, а ако некоме дате неко право које није стекао, није га заслужио, није учествовао у нечему што је основа за додјелу права, онда се не може ни признати. Ово је отворено питање. Ја имам најаву да ћемо половином септембра разговарати о том питању“, рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Борачка организација Српске ће тражити да се измијени Закон о пензијско-инвалидском осигурању, који ће омогућити да борци који су напунили 65 година, а немају 15 година радног стажа, могу да остваре пензију. Према евиденцији Фонда ПИО број таквих лица у Српској је 3.486.

Такође, с циљем побољшања дисциплине у Борачкој организацији, биће формиран Суд части.

   

Translate »