Обиљежено 27 година од формирања Друге крајишке бригаде

У Меморијалном центру на Раковачким барама код Бањалуке 15. септембра је обиљежено 27 година од формирања Друге крајишке бригаде, једне од славних јединица Војске Републике Српске. Обиљежавање 27 година од формирања Друге крајишке бригаде ВРС почело је дочеком ратне заставе, постројавањем преживјелих бораца и предајом рапорта команданту Милораду Савићу Чичи. Након тога положени су и вијенци на Споменик погинулим борцима ове бригаде. Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације РС генерал Миломир Савчић.

У свом обраћању присутнима предсједник Савчић је рекао да положај борачких категорија становништва данас није онакав какав би требао и морао бити.

„Ту прије свега мислим на приоритет у рјешавању проблема. Поштујемо сваког грађанина Српске, али смо, врло често, по многим питањима из економског и статусног положаја на неком заборављеном мјесту у плану власти Српске, али и локалних власти“, истакао је у свом обраћању Савчић.

Он је као примјер за то навео одлуку Владе Републике Српске о обезбјеђивању једнократне помоћи пензионерима и повећању плата, које треба поздравити, али је  истакао да је заборављен дио бораца који су без посла, као и примаоци породичних инвалиднина, које су мање од просјечне пензије.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је присуствовао свечаности, рекао је да су институције Српске свјесне тога да је потребно учинити све како би борачким категоријама био обезбијеђен бољи и одржив живот.

„Српска је свјесна тога и чини све што може и будите сигурни да ћемо у наредном периоду, сходно економској моћи, повећати могућности и начин да тај одржив живот буде бољи“, рекао је Савановић.

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање 27. годишњице формирања Друге крајишке бригаде Владимир Шеварика рекао је да је ова јединица мобилисана 18. септембра 1991. године, на истом мјесту гдје је сада изграђен Меморијални центар.

„Ми данас изражавамо понос што смо достојанствено дали помен за наших 228 погинулих и шест сабораца који се још увијек воде као нестали. Уз све напоре, 23 године од завршетка рата, на жалост, ми још не знамо судбину наших несталих сабораца“, навео је Шеварика.

У оквиру обиљежавања 27. годишњице формирања Друге крајишке бригаде положени су и вијенци на гробове генерала Момира Талића, Новице Симића и Славка Лисице.

Кроз Другу крајишку бригаду у рату је прошло више од 23.000 бораца, од којих је 228 погинуло, а шест се води као нестало.  Више од 750 бораца ове бригаде остали су трајни ратни војни инвалиди.

У оквиру Меморијалног центра, уз спомен крст, налазе се 234 мермерна стуба са именима погинулих и несталих бораца.

   

Translate »