Обиљежено 26 година од формирања батаљона војне полиције 1. Крајишког корпуса

Поводом 26 година од формирања Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, у бањалучкој касарни „Козара“ 10. септембра ове године је  служен парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће на споменик погинулим борцима.

Обиљежавању је присуствовао и предсједик Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а Зоран Видић који се присутнима обратио пригодним ријечима.

Предсједник Видић је навео да је  Први батаљон војне полиције Првог крајишког корпуса био једна најелитнијих јединица наше Војске, чији је допринос у стварању Републике Српске – немјерљив. Подсјетио је и да Борачка организација води бригу, колико је у њеној моћи, о свим борачким категоријама и да се труди да се њихов положај побољша.

Ратни командант Првог батаљона војне полиције генерал Драгомир Кесеровић рекао је да је ова јединица у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату заједно са осталим јединицама ВРС дала велики допринос у одбрани српског народа и стварању Републике Српске.

Кесеровић је подсјетио да је погинуло 69 бораца батаљона, док их је више од 400 рањено.

Он је навео да је ова јединица одликована са два највећа одликовања – Орденом Немањића и Медаљом Петра Мркоњића.

Говорећи о статусу преживјелих бораца ове јединице и чланова њихових породица, Кесеровић је рекао да они углавном дијеле судбину осталих демобилисаних бораца ВРС од којих већина данас тешко живи, јер најчешће немају запослења и ријешено стамбено питање.

Обиљежавању су присуствовали ратни команданти и борци ове јединице и чланови њихових породица.

   

Translate »