Обиљежено 26 година Друге мајевичке бригаде

Полагањем цвијећа, парастосом за 404 погинула борца Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске и прислуживањем свијећа на спомен-обиљежју у Прибоју код Лопара 27. маја је обиљежено 26 година од формирања ове ратне бригаде Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић поручио је са овог обиљежавања да су борци Војске Републике Српске у потпуности извршили све своје историјске задатке и да исто траже од свих који настављају да управљају Републиком Српском.

„Борци су створили Републику Српску и предали је изабраним представницима власти, а они треба да воде рачуна о Српској као и о онима који су најзаслужнији за стварање Српске“, рекао је Савчић.

Он је додао да Борачка организација неће бити задовољна док постоји иједан неријешен проблем у борачкој популацији.

„Проблеми са којима се сусреће борацка популација су запошљавања демобилисаних бораца и дјеце породица погинулих бораца, до стамбеног збрињавања ових категорија“, каже Савчић.

Ратни командант Друге мајевичке бригаде пуковник Славко Гужвић рекао је да је кроз ову бригаду прошло 5.000 бораца, њих 404 погинули су за слободу српског народа и стварање Републике Српске, а више од 900 бораца је рањено.

„Ова бригада је остатак од колоне војника који су нападнути на Брчанској малти у Тузли, чинили су је 80 одсто избјеглог становништва и мјештани околних села, а ослонац смо имали у општини Лопаре“, навео је Гужвић.

Обиљежавању годишњице формирања Друге мајевичке бригаде присуствовали су бројни борци и мјештани Лопара, а цвијеће на споменик погинулим борцима положили су представници Борачке организације РС, команде Друге мајевичке бригаде, делегација општине Лопаре, народни посланик Желимир Нешковић те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Полицијске управе Бијељина и општинских борачких оранизација Лопара, Угљевика, Бијељине и Брчког као и припадници ове бригаде и породице погинулих.

   

Translate »