Обиљежено 25 година од пробоја Коридора

На Дугој Њиви код Модриче обиљежена је, 25. јуна ове године, 25. годишњица најславније операције Војске Републике Српске – пробоја Коридора живота према Србији.

Овом војном акциом прекинута је 42 дана дуга блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

Обиљежавање је започело парастосом за 413 погинулих бораца у овој бици. Парастос за покој душа погинулих јунака, служио је Митрополит дабробосански Хризостом је код Спомен-обиљежја посвећеног погинулим херојима.

Након парастоса услиједило је полагање вијенаца на Спомен обиљежје, а поред бројиних делегација вијенац је на Спомен обиљежје положила и делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником БОРС-а генералом Миломиром Савчићем. Вијенце су положили и највиши представници институција Републике Српске, представници српског народа у заједничким институцијама БиХ, делегације бројних општинских и борачких организација као и представници више општина и градова Републике Српске.

Након полагања вијенаца услиједила су обраћања, а присутнима се поред предсједника Републике Милорада Додика и министра рада и борачко-инвалидске заштите Миленка Савановића, обратио и предсједник Савчић.

Предсједник Савчић је изјавио је акција „Коридор `92“ била прва побједа за Републику Српску која је дала и велики морал за даљу борбу.

Савчић је истакао да је ова операција имала огроман значај, јер је успостављена чврста физичка веза између дијелова Републике Српске.
„Тиме су се стекли практични услови да Република Српска профункционише као држава“, казао је предсједник Савчић на обиљежавању 25 година од пробоја коридора.

Према његовим ријечима, пробој коридора обезбиједио је да сви дијелови Српске, посебно западни, могу рачунати на непрекидно снадбијевање не само ратним материјалом него свим оним што је било потребно за живот.

Он је такође поручио да само економски јака и политички стабилна Српска има перспективу.

Нагласио је и потребу сталне изградње социјално праведније Републике Српске која ће посебно водити бригу о њеним ствараоцима – борачким категоријама становништва.

„Они који су дали животе за Републику Српску оставили су нам завјет за непрекидном борбом за Републику Српску у циљу њеног јачања и супротстављања свим негативностима које је слабе“, казао је Савчић.

Генерал Савчић се осврнуо и на одлазак значајног броја младих људи из Републике Српске, поручивши им да је свима тешко, али да је циљ да се сви боримо како би нам било боље.

„Ако ми нисмо отишли 1992. године, онда морају и они да издрже“, рекао је Савчић.

Савчић је истакао потребу да се младе генерације образују о овом историјском догађају, а да у томе велику улогу имају старији.

Додао је да на овогодишњем догађају нема много младих и то не зато што нису жељели да дођу, већ што су старији направили пропуст.

 

У најславнијој бици Одбрамбено-отаџибинског рата – пробоју Коридора, погинуло је 413 бораца, од чега 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника МУП-а и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.129 бораца.

Директан повод за акцију „Коридор живота“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту проузрокована недостатком кисеоника.

Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до до 28. јуна на просторима цијеле Посавине.

Операција „Коридор 92“, чији носилац је био Први крајишки корпус Војске Републике Српске, омогућила је спајање раздвојених дијелова Српске, као и западних и сјеверозападних дијелова са Србијом.

Комплетна акција завршена 6. октобра ослобађањем Брода и изласком Српске војске на ријеку Саву.

   

Translate »