Обиљежено 25 година од формирања Скеланског батаљона ВРС

У Скеланима код Сребренице 27. септембра је обиљежено 25 година од формирања Скеланског батаљона Војске Републике Српске.

Обиљежавању ове значајне годишњице је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

У склопу обиљежавања годишњице скеланског батаљона служен је и парастос испред Централног спомен-обиљежја на којем се налази 305 имена страдалих Срба са простора бивше општине Скелани.

Општина Скелани основана је у току Одбрамбено-отаџбинског рата, потом је формиран Скелански батаљон ВРС, а његов задатак  је био да сачува Србе у неколико села на подручју те општине.

Након успостављања двоетничке власти у Сребреници, у јуну 1999. године под притиском високог представника и међународне заједнице Скелани су ушли у састав  општине Сребреница, али је и подигнуто спомен-обиљежје у црквеној порти са уклесаним именима свих 305 погинулих и убијених мјештана ове општине.
Чак 69 мјештана Скелана и околних села погинуло је 16. јануара 1993. године када су муслиманске снаге из Сребренице упале у ова села убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

   

Translate »