Обиљежено 22 године од страдања Срба западне Крајине

У Мркоњић Граду је 10. октобра обиљежено 22 године од страдања Срба западне Крајине, обиљежавању ове важне годишњице је присуствовао, у име Борачке организације Републике Српске, предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић.

Обиљежавање годишњице страдања је почело парастосом и полагањем вијенаца на Спомен обиљежју масовне гробнице на Градском гробљу, а потом су вијенци положени и на Централни споменик.

Обиљежавање је настављено отварањем изложбе фотографија о страдању Срба Мркоњић Града у Отаџбинском рату, обраћањем званичника, те пројекциом документарног филма „Окупација у 117 слика“.

У свом обраћању присутнима предсједник Милетић је подсјетио да је страдање Срба у западној Крајини само завршило у Мркоњић Граду, да је то страдање отпочело неколико мјесеци раније.  Увод у страдање била је Операција „Олуја“ којом је поражена Српска Војска Крајине, српски народ из Хрватске протјеран, након чега се Други крајишки корпус Војске Републике Српске нашао сам пред хрватском Војском и корпусима Армије БиХ.

Он је додао да, иако је у операцијама Хрватске војске изгубљен Мркоњић Град, положаји 11. мркоњићке бригаде нису пали, да је бригада успјешно бранила свој град 27 дана, а непријатељска војска је у град ушла преко положаја других јединица, из правца Штрбине преко Подрашког поља, односно иза леђа 11. мркоњићке бригаде.

Милетић је у обраћању подсјетио и на значај Војске Републике Српске у стварању Републике.

– Сви ови догађаји показали су да тамо гдје нема српске Војске, као што се десило у Српској Крајини и  западном дјелу Републике Српске, нема ни живота за Србе.  На тим мјестима остају само злочини, звјерства и уништавање свега што је српско.

Република Српска сачувана је у границама на којима је стао српски војник, јер нема државе без војничке побједе, па нека свако за себе извуче закључак, ко је највише дао у стварању Републике Српске.

Зато никада не смијемо заборавити да је Републике Српске натопљена крвљу, да су њене границе омеђене животима и дијеловима тијела њених бораца –  казао је Милетић.

Поред делегације БОРС-а и делегације Борачке организације Мркоњић Град, обиљежавању су присуствале и делегације борачких организација мркоњићке регије, које су такође положиле вијенце два поменута спомен обиљежја.

Обиљежавању је присуствовао предсједник Републике Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, министар финансија Зоран Тегелтија, посланици Народне скупштине Републике Српске, руководство општине Мркоњић Град и бројни грађани.

Хрватска регуларна војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом – Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни.

Ове општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су 120.000 Срба, убиле 1.644 војника и цивила, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

У Мркоњић Граду су из масовне гробнице ексхумирана тијела 181 жртаве, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, те три припадника МУП-а Српске. Међу ексхумиранима је било и 10 жена.

У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

Иако су познати налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.

   

Translate »