Обиљежена годишњица формирања 11. мркоњићке бригаде

Служењем парастоса у Капели Светог Марака, полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на масовној гробници и Централни споменик погинулим борцима у Мркоњић Граду је 01. августа обиљежана 24. годишњица од формирања 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

У име руководства Борачке организација обиљежавању је присуствовао Душко Милетић предсједник Предсједништва БОРС-а који је током рата био команданат једног батаљона мркоњићке бригаде.

Поред бораца, ратних команданата, представника Борачке организације и општине, обиљежавању су присустовали министри Миленко Савановић, Зоран Тегелтија и потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојичић.

Обраћајући се присутнима предсједник општинске Борачке организације Милан Стеванић подсјетио је да је мркоњићка бригада формирана 01. августа 1992. године.

„Тад је формирана једна од најбројнијих, најелитнијих јединица која је одликована медаљом за своја храбра дјела у току рата. Из ове бригаде је 185 бораца уградило своје животе у темеље Републике Српске, а више од 400 бораца је рањено“, рекао је Стеванић.

Стеванић је присутне подсјетио и на трагедију која је на самом крају рата погодила Мркоњић Град.

– По повратку смо нашли масовну гробницу, једну од највећих гробница у Републици Српској, преко 183 жртве, углавном цивилног становништва. Нико за ове 23 годионе није одговарао за то – рекао је Милан Стеванић.

У Културном центру „Петар Кочић“ одржана је и свечена академија, посвећена 24. годишњици формирања мркоњићке бригаде.

foto za sajt, Mrk.GradЗбог доприноса који је дала у стварању Републике Српске ова бригада је одликована медаљом „Петра Мркоњића“.

   

Translate »