Обиљежен дан оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде

У Машићима, код Градишке, 16. септембра је обиљежено 27 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Тим поводом служен је парастос за погинуле борце, а потом су положени вијенци испред Спомен обиљежја.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је на обиљежавању да је 16. Крајишка моторизована бригада била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, јединица са огромном ватреном моћи и борбеним искуством, изузетно успјешним командовањем и пробраним борцима.

“На свим ратиштима су знали само за побједу. Другим јединицама давали су снагу, мотив, сигурност и самопоуздање, што је била гаранција успјеха”, рекао је у свом обраћању Савчић.

Он је честитао Дан формирања 16. Крајишке бригаде свим њеним припадницима, одао дужно поштовање свим погинулим борцима бригаде, те им захвалио на доприносу у одбрани слободе српског народа.

Помоћник команданта ове бригаде Недељко Маџар истакао је да је 16. Крајишка бригада била ненадмашна у релизацији својих борбених задатака на више од 20 ратишта на којима се борила.

“Бригада, њени преживјели и погинули борци су исцртали границе Републике Српске. Није лако рећи који су то најтежи периоди рата, прва искуства ратовања у западној Славонији или на другим ратиштима. Нажалост, такви ратни путеви и велики залози за слободу и сопствено огњиште увијек траже жртве”, навео је Маџар, који је иначе и предсједник Организационог одбора за обиљежавање Дана бригаде.

Маџар је нагласио да је своје животе у темеље Републике Српске уградио је 437 бораца 16. Крајишке моторизоване бригаде, а више од 2.000 бораца је рањено.

Додао је да се ти људи и њихова жртва не смију заборавити и да је обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде спречавање заборава и преношење искустава на младе генерације.

Припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде кренули су 16. септембра 1991. године из Машића на свој ратни пут дуг 1.727 дана. Бригада се борила на укупно 20 ратишта, у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Требави и на Мањачи.

Кроз 16. Крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.000 бораца, 437 бораца дало је животе за Републику Српске, а око 2.000 је рањено.

Због доприноса датог у Одбрамбено-отаџбинском рату бригада је добила Орден Немањића, највише одликовање Републике Српске за ратне заслуге.

   

Translate »