Translate »
ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ТУРЈАКА 16.12.1941.године : БОРС : http://borackars.org

This page was exported from БОРС [ http://borackars.org ]
Export date: Sat Dec 16 18:49:14 2017 / +0000 GMT

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ТУРЈАКА 16.12.1941.годинеПоводом прве партизанске акције изведене на подручју општине Градишка којом приликом је 16.12.1941. године ослобођен Турјак локална управа општине Градишка у сарадњи са организованим структурама мјесне заједнице годинама традиционално сваког 16. децембра организује манифестацију под  називом  „Дан Турјака“.

У петак 16.12.2016.године  испред спомен комплекса у Турјаку   одржан је помен парастос  за 7  погинулих бораца  из Одбрамбено отаџбинског рата, 167 борца НОР-а и 1224 жртве фашистичког терора чија имена су исписана на споменику. Парастос је служио архијерејски намјесник Мирко Милисавић уз саслужење двојице свештеника.

Помену су присуствовали многобројни мјештани Турјака и околних села,породице погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата,бораца НОР-а и жртава усташко-фашистичког терора,ученици локалне школе,представници локалне управе и борачких  удружења.

Међу присутнима је било и неколико преживјелих учесника партизанске акције од којих и Милош Станишљевић који се обратио скупу присјећајући се устаничких дана.

Ученица основне школе прочитала је следећи текст о ослобођењу Турјака,а  који је  изабран из историјске грађе.

„ПРВО ОСЛОБОЂЕЊЕ ТУРЈАКА

Напад партизана на упориште жандармерије и усташа у Турјаку извели су борци пете градишкоомарске чете са дијеловима друге дубичке и шесте моштаничке чете у ноћи између 16. и 17. децембра 1941.године. Усташку посаду у Турјаку  је чинило 33. сатнија првог пјешадисјког пука,у којој је било 130 домобрана са три официра, док је у жандармеријској станици било осам оружника. Употреба минобацача изазвала је пометњу међу домобранима и усташама у Турјаку. Посада је у току ноћи савладана, а Турјак је ослобођен. Погинуло је 11  непријатељских војника, а остали заробљени. У току заузимања Турјака партизани су имали само двојицу рањених, али су ујутро у вријеме напада усташких авиона рањена још двојица, док су четворица погинула: Милан Средојевић, Лазо Поповић, Гојко Ристић и Милош Јанковић.

Била је то, уз остале битке на Козари и побједе партизана на Мраковици, до тада једна од најзначајнијих и најуспјешнијих побједа козарачких партизана. Уз осталу опрему, чувану у овом упоришту, заплијењено је 140 пушака и шест пушкомитраљеза, са знатним количинама муниције.

Усташка посада у Горњим Подградцима поучена судбином посаде у Турјаку, није се више ни враћала у Подградце,већ се повукла према Градишци“.

Присутнима су се пригодним рјечима обратили начелник општине Зоран Аџић и предсједник општинске борачке организације  Зоран Лазић.

Вијенце и цвијеће  на споменике положили су представници општине Градишка, ОО СУБНОР-а Градишка,МБО Турјак, Борачке организације општине Градишка, МЗ Турјак,  Удружења војних пензионера РС као и   чланова породица погинулих.

У просторијама школе организован је пријем за све  посјетиоце манифестације.

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

 

 


Post date: 2016-12-19 20:39:52
Post date GMT: 2016-12-19 19:39:52
Post modified date: 2016-12-20 09:26:29
Post modified date GMT: 2016-12-20 08:26:29

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com