Обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

Овогодишње обиљежавање 16.јуна, Дана одбране Сарајевско-романијске регије почело је на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу служењем парастоса за погинуле српске борце.

У првој половини јуна 1995. године Армија БиХ извела је посљедњу и највећу офанзиву на јединице Сарајевско-романијског корпуса и дијела Дринског корпуса с циљем спајања Првог и Другог корпуса муслиманске војске. Српски борци су пружили херојски отпор и одбранили Сарајевско-романијску регију, чиме је стављен печат на стварање Републике Српске.

Сарајевско – романијски корпус је у свом саставу имао око 20.000 бораца. Погинуо је сваки пети припадник ове елитне војне форације, што свједочи о величини жртве за одбрану слободе и стварање Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић је изузетно емотивно  изнио сјећања на јунаштво српских бораца показано у јунским данима  посљедње ратне године.

– Није само 16. јуни симбол одбране Сарајевско-романијске регије. Готово да није било дана  у тих  1.500 ратних дана  који не би могао да буде симбол одбране ових  простора, почев од 1. марта 1992.године и мучког убиства српског свата у старом дијелу Сарајева, па до  краја  октобра 1995. године. Сарајевско-романијски корпус, као оперативни састав копнене Војске РС, налазио се у најтежој  позицији од свих корпуса Војске РС.  Против себе је имао Први корпус Армије БиХ, састав Треће дивизије, који су били бројчано три пута јачи. Имао је против себе и 81. дивизију из Горажда, која је такође нападала Сарајевско-романијски корпус, а у додиру је био и са  другим, трећим и четвртим корпусом  Армије БиХ.  Убијеђен сам  да ми, учесници  тих догађаја,  још нисмо довољно свјесни историјске улоге Сарајевско-романијског корпуса. Заустављање јунске офанзиве деведесет пете био је подвиг над подвизима. То ће историја памтити и, надам се, на прави начин вредновати. Поносим се што сам био командант  јединице која је зауставила Седму муслиманску бригаду, тада најјачу јединицу Армије  БиХ, која је  дошла  из Зенице да зада завршни ударац Сарајевско-романијском корпусу, што сам дио свог тијела дао за одбрану Сарајевско-романијске регије истакао је  Савчић  и  подсјетио на  тежак положај  оних који су дали највише у одбрани и стварању Републике Српске.

– Наши јунаци који су дали све што су могли,  данас немају  оно што  су борбом заслужили. Због њихове  жртве, због наше укупне борбе, ми борци имамо право да кажемо  са чиме нисмо задовољни. Данас нисмо задовољни са великим бројем незапослених  демобилисаних бораца, који једва састављају крај с крајем, који живе испод људског достојанства. Незадовољни смо и са  запошљавањем  дјеце погинулих бораца, са статусом ратних војних инвалида. Нисмо задовољни ни са статусом Борачке организације Републике Српске. Не можемо дозволити  да  ова организација буде  у истом рангу  са удружењима чији чланови нису учествовали у рату,  која су  ту да  би бринула о томе да ли је некој конзерви истекао рок трајања. Надам  се да ће  сви нивои власти правилно схватити потребу озбиљније бриге  о борачким категоријама. То је питање и будућности. Тиме шаљемо поруку будућим генерацијама и  питамо се  да ли ће оне  бити спремне да се жртвују  за одбрану слободе и Републике Српске казао је предсједник Борачке организације Републике Српске.

Начином обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије  незадовољан је био предсједник  Одбора борачких организација Сарајевско-романиjске регије Жељко Лалић.

– Скупо смо платили слободу на  овом простору. Тих јунских дана 1995. године,  у једном рову  гинули су, у истом тренутку,  отац и син,  браћа, кумови и пријатељи,  нико није  ни помислио да одступи, да узмакне и дозволи непријатељу да  заузме српску земљу.  Морамо  имати знатно више  људи  на обиљежавању Дана одбране овог простора. Овај датум је залужио више поштовања од највиших инстутуција власти. Видјели сте данас да су дошли аутобуси из Брчког, Зворника и неких других мјеста. Нико овим људима није понудио ни чашу воде, а  неки дан на  Тјентиштву, у вријеме обиљежавања годишњице битке на  Сутјесци у Другом свјетском рату  за  неколико хиљада  људи обезбијеђен је  ручак. Ово виђено данас  не смије се поновити идуће године. О начину обиљежавања  Дана одбране Сарајевско – романијске регије мора више да се пита  Борачка организација Републике Српске  и  Одбор борачких организација Сарајевско-романијске регије. Наравно,  желимо присуство и представника највишег нивоа власти Републике Српске – истакао је Лалић.

У  манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим зидовима  су исписана имана  преко 4.000 бораца са простора Сарајевско-романијске регије, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату, је  служен парастос и прочитана  њихова имена.

Јеромонах Андреј  је казиво о  жртви  за слободу  српских војника и  потреби  јединства  у очувању  Републике Српске.

– У Светом писму се каже  да нема веће  жртве од оне када свој живот  положите  за ближње своје. Наши борци су своје животе дали  за  нас који живимо.  Ако их ми заборавимо,  ко ће их се сјећати. Не  може се туђин сјећати њих. Овдје долазе  групе  вјерника, родбина и пријатељи  новомученика. Има породица које су се потпуно угасиле, нема нико да помене  њихове најмилије  страдале у рату. На  зидовима овог манастира  су и имена 25 Руса. Њихове породице су далеко. Само је, до сада, једна породица из Петрограда  дошла да посјети манастир  – рекао је јеромонах Андреј и изразио разочарење тренутним нејединством  у српском народу.

– Мfoto za sajtного је подјела, па чак и мржње и нетрпељивости међу нама. Не  слуша се ни ријеч патријарха, владика, има чак и  подјела у нашој цркви. Наравно, људи смо, некада мора бити и неслагања, свађа, али   не смије се у том претјерати. Не смијемо дозволити да нам туђин, они који су нас мучили, убијали нашу дјецу,  буду  ближи од рода нашега, од кума, пријатеља, брата, комшије, саборца – истакао је у бесједи јеромонах Андреј.

   

Translate »