Обиљежен Дан Јахоринског одреда специјалне бригаде Полиције

У Палама је 23. јула ове године обиљежен Дан Првог – Јахоринског одреда специјалне бригаде Полиције Републике Српске.

Обиљежавању је присуствовала и делегација Борачке организације Републике Српске поредвођена њеним предсједником генералом Миломиром Савчићем.

Обиљежавање је започело парастосом за 30 погинулих припадника Првог одреда бригаде Специјалне полиције и њиховог легендарног команданта Рајка Кушића.

Након парастоса, бројне делегације положили су цвијеће и вијенце на Централно спомен-обиљежје погинулим припадницима Војске Републике Српске, те на Кушићев гроб у Јахоринском потоку.

Предсједник Борачке организације генерал Савчић изјавио је да су у окупљени одали дужну пошту својим погинулим саборцима и подсјетили се на вријеме када су “ковали” братство у најтежим тренуцима.

Савчић је честитао припадницима Првог одреда Специјалне бригаде Дан оснивања, те се захвалио на огромном доприносу који су дали у стварању Републике Српске.

“Они су на самом почетку рата били једина јединица која је могла организовано да пружи отпор и заштити становништво. То не треба заборавити и треба изражавати захвалност и водити бригу о нашим саборцима у погледу запошљавања, стамбеног збрињавања и чинити друге ствари како би им показали да заиста цијенимо њихову борбу и слободу”, истакао је Савчић.

“Поклонили смо се сјенима 30 бораца који су погинули, а чије су кости узидане у темељима Републике Српске”, нагласио је предсједник Удружења припадника Јахоринског одреда Борислав Цицовић и додао да је тешко свим борцима који су били у Одбрамбено-отаџбинском рату да се адаптирају јер им држава није посветила пажњу.

Први одред специјалне бригаде Полиције МУП-а Републике Српске дјеловао је у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Специјална бригада Полиције имала је девет одреда широм Републике Српске.

   

Translate »