Обиљежен Дан гатачке бригаде ВРС- поносни на свој ратни пут

Иако са готово четврт вијека закашњења које је Слободан Илић, предсједник Борачке организације Гацка, оправдао пословичном гатачком инертношћу, у недјељу, 7. августа, по први пут је обиљежен Дан Гатачке бригаде Војске Републике Српске. Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Обиљежавање Дана бригаде је почело парастосом и постављањем крста на мјесту у центру града, на коме ће бити изграђено спомен-обиљежје погинулим борцима. Илић истиче да су борци Гацка задовољни, како позицијом будућег споменика, тако и идејним рјешењима која су пристигла.

Према његовим ријечима, 7. август је изабран за Дан бригаде јер је на тај дан прва гатачка војна формација под командом гатачких официра отишла на требињско ратиште.

“Кроз Гатачку бригаду је прошло око 1500 бораца, од којих је 8 одликовано. Наших 49 сабораца је погинуло, а 274 је рањено. Сваки погинули борац је посмртно одликован, а сама бригада је одликована медаљом Милана Тепића”, рекао је Илић.

Помен палим борцима одат је потом и у спомен-соби, гдје су цвијеће положиле делегације Борачке организације Републике Српске те борачких организација општина Гацко, Невесиње, Билећа, Трново, Љубиње и Фоча као и делегације општина Гацко, Калиновик и Трново.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић је рекао да борци данас не могу да буду задовољни, ни друштвеним ни социјално-економским статусом у земљи коју су стварали.

“Чини ми се ипак да се ствари по том питању мијењају. Драго ми је што је власт на прави начин схватила потребу да Борачка организација због своје историјске улоге у стварању РС, а и због бројности чланства, заслужује посебан статус у односу на друге организације. Доста је проблема и када је у питању економски и социјални положај бораца, прије свега велики број незапослених демобилисаних бораца који су у можда најтежој ситуацији од свих категорија друштва”, рекао је Савчић.

Савчић се осврнуо и на улогу Гатачке бригаде у Одбрамбено-отаџбинском рату.

“Ово је прилика да се подсјетимо на прослављену бригаду која је стизала на готово сва ратишта и учествовала свим значајнијим операцијама ВРС. Најзначајнија операција у којој су гачани одиграли врло значајну, ако не и кључну улогу је операција “Лукавац 93”, када је коначно Херцеговина спојена са централним дијелом истока Републике Српске. Свакако да је ово прилика да се сјетимо, не само ратног пута бригаде, него и погинулих сабораца, да видимо у каквој су позицији њихове породице и да ли још имамо обавезе према њима, поготово њиховој дјеци”, казао је Савчић.

Обиљежавање дана Гатачке бригаде је настављено у спортској дворани гдје је пред препуним трибинама о њеном путу говорио командант Синиша Бољановић.

Присутнима су се обратили и предсједник СО Гацко Јован Ковачевић, предсједник удружења Срба из Херцеговине у Војводини Пејо Бајчетић, а свечаном тону прославе допринио је и пригодан културно-умјетнички програм.foto za sajt

   

Translate »