На иницијативу БОРС-а постхумно одликовано 200 погинулих бораца и Шеста санска бригада ВРС

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, предсједник Републике Милорад Додик је, на иницијативу Борачке организације Републике Српске, постхумно одликовао 200 погинулих бораца Војске и Полиције, те Шесту санску бригаду Војске Републике Српске.

Погинули борци одликовани су Медаљом заслуга за народ, док је Шеста санска бригада одликована Медаљом Петра Мркоњића.

Свечаност уручења Указа о одликовањима организована је у Палати предсједника Републике 27. јуна.

Указ са именика 200 погинулих одликовних бораца преузео је, у име Борачке организације, њен предсједник генерал Миломир Савчић, док је одликовање за Шесту санску бригаду преузео предсједник општинске борачке организације Оштра Лука Јанко Стојнић.

– Ово је знак пажње, знак да наши саборци нису заборављени и да их се сјећамо. Знамо да су уградили дио себе и дали животе за стварање Републике Српске. Ово треба да буде примјер и мотив свима нама да радимо у интересу Републике Српске – истакао је овом приликом предсједник Савчић.

 

Допринос у стварању Републике Српске дали и припадници Шесте санске бригаде, кроз коју је током одбрамбено-отаџбинског рата прошло пет хиљада бораца. Због изузетних подвига у оружаној борби додијељена им је Медаља Петра Мркоњића.

– Ово је част за све погинуле борце у Шестој санској бригади и за нас преживјеле. У Отаџбинском рату погинуло је 470 бораца Шесте санске бригаде, преко хиљаду бораца је рањено и дало дијелове тијела за Републику – рекао је предсједник Борачке организације Оштра Лука Јанко Стојнић приликом преузимања Медаље.

   

Translate »